Ohromná ztráta pro herecký svět. Zemřela Maggie Smithová, zazářila v sérii o Harrym Potterovi

Maggie Smithová

Zemřela britská herečka Maggie Smithová, bylo jí 89 let

Zemřela britská herečka Maggie Smithová, bylo jí 89 let. Podle médií o tom informovala její rodina i producent. Smithová získala mimo jiné Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní ženské roli ve snímku Nejlepší léta slečny Jean Brodieové z roku 1969. Za své výkony sklidila i řadu dalších filmových ocenění. V posledních letech byla známá i díky roli profesorky Minervy McGonagallové ve filmech o čarodějnickém učni Harrym Potterovi nebo díky roli Violety Crawleyové v seriálu Panství Downton.

„S velkým zármutkem musíme oznámit, že zemřela Dame Maggie Smithová,“ cituje BBC prohlášení jejích synů Tobyho Stephense a Chrise Larkina.

ČTĚTE TAKÉ: Daniel Radcliffe k LGBTQ+ a Rowlingowé: Je mi smutno, ale své přesvědčení kvůli ní neobětuji

„Zemřela pokojně v nemocnici dnes brzy ráno, v pátek 27. září. Byla velmi uzavřená, závěr života strávila s přáteli a rodinou. Zanechala po sobě dva syny a pět milujících vnoučat, kteří jsou zdrceni ztrátou své výjimečné matky a babičky. Rádi bychom touto cestou poděkovali skvělému personálu nemocnice Chelsea a Westminster za péči a nezištnou laskavost během jejích posledních dnů. Děkujeme za všechny laskavé vzkazy a podporu a prosíme, abyste v této chvíli respektovali naše soukromí,“ stojí dále v oznámení.

Nad smrtí Smithové truchlí také její herecký kolega Hugh Bonneville. „Každý, kdo s Maggie někdy sdílel nějakou scénu, potvrdí její bystrost, břitký vtip a ohromný talent. Byla skutečnou legendou své generace a bude dál žít prostřednictvím mnoha velkolepých výkonů na plátně. Upřímnou soustrast jejím synům i širší rodině,“ uvedl podle BBC herec, který si se Smithovou zahrál v seriálu Panství Downton.

Dcera oxfordského profesora se dala na hereckou dráhu tak trochu proti vůli rodičů, brzy se ale ukázalo, že má opravdový talent - byť ona sama to zpochybňovala. V jedenadvaceti letech dostala angažmá v muzikálu na Broadwayi. Posbírala celkem dva Oscary, tři Zlaté glóby a pět cen britské akademie BAFTA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rowlingová jako Voldemort. Muzeum odstranilo z výstavy o Potterovi veškeré zmínky o autorce

Tagy:
smrt úmrtí Harry Potter BBC herečka Maggie Smithová umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika