SPD v příští vládě? Chceme být po boku ANO a mít resort vnitra a spravedlnosti, říká Okamura

Tomio Okamura

K věci (59)

SPD chce být součástí příští vlády po boku hnutí ANO. V podcastu Chuť moci to řekl předseda SPD Tomio Okamura komentátorovi CNN Prima NEWS Thomasi Kulidakisovi. Zároveň vyjmenoval rezorty, které by jeho stranu zajímaly.

„Hnutí SPD chce být součástí příští vlády. Ve Sněmovně jsou jen dvě opoziční strany, a pro nás tak tady ani není jiný partner k jednání než ANO, ať si o Andreji Babišovi myslíme, co chceme,“ řekl Okamura v podcastu.

ČTĚTE TAKÉ: Okamura o vracení lodí s migranty: Začne se po nich střílet a ony to otočí

V případě jednání o vládě bude mít SPD zájem o silová ministerstva. „Zajímá nás určitě ministerstvo vnitra, určitě nás zajímá spravedlnost. My bychom rádi provedli zestátnění exekutorů. Zajímá nás také zahraniční politika či sociální věci,“ popsal předseda strany.

Pokud by volby dopadly podle aktuálních průzkumů, koalice ANO s SPD by byla z matematického hlediska skutečně tou nejlogičtější volbou. Přesto se hnutí ANO do případné vládní spolupráce s Okamurou a spol. nehrne.

„SPD volí 500 tisíc lidí a to jsou naši spoluobčané, tak proč bychom je měli nějakým způsobem vylučovat? Nesouhlasíme s nimi ohledně referenda o vystoupení z Evropské unie,“ uvedl Andrej Babiš v nedávné Partii.

S koalicí ANO a SPD příliš nepočítá ani politolog Jan Kubáček. „Myslím si, že není vůbec jistá. Pro hnutí ANO by to byla nejsložitější a nejkomplikovanější situace, protože by to mohlo odradit část jejich středově uvažujících voličů. Kdyby měli v zádech Tomia Okamuru, tak by byla vysoká pravděpodobnost, že by do vlády nevstupoval a držel by si dál kritickou tóninu. Hnutí ANO by tak bylo pod permanentní kritikou nejen opozice, ale i Okamury,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

„Dále tam jsou zahraničně-politické konsekvence. Andrej Babiš by po nějaké zkušenosti okolo prezidentské volby vybíral spíše jinou variantu,“ dodal Kubáček.

Tagy: