Bude Babiš premiérem, pokud ANO vyhraje volby? Jaké jsou varianty vládních koalic

Průzkumům volebních preferencí dominuje delší dobu hnutí ANO. Pokud se po sněmovních volbách v roce 2025 stanou realitou, mělo by uskupení Andreje Babiše sestavovat příští vládu. Politologové upozorňují, že jednoduché to mít ANO nebude. Případnou koalicí s SPD by si totiž mohlo reputačně zavařit. Nabízí se proto spolupráce s ODS, tu však aktuálně oba subjekty odmítají. Ve hře jsou i jiné varianty, které by mohlo hnutí ANO zvolit.

ANO s SPD

Pokud by volby dopadly podle aktuálních průzkumů, koalice ANO s SPD by byla z matematického hlediska nejlogičtější volbou. Přesto se hnutí ANO příliš do této případné vládní spolupráce nehrne.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO do eurovoleb povede Dostálová. Následují Bžoch a Knotek

„SPD volí 500 tisíc lidí a to jsou naši spoluobčané, tak proč bychom je měli nějakým způsobem vylučovat? Nesouhlasíme s nimi ohledně referenda o vstupu do Evropské unie,“ uvedl Andrej Babiš v nedělní Partii. O možné spolupráci hovořil v souvislosti se sněmem hnutí ANO místopředseda SPD Radim Fiala.

S takovou koalicí příliš nepočítá ani politolog Jan Kubáček. „Myslím si, že koalice s SPD není vůbec jistá. Pro hnutí ANO by to byla nejsložitější a nejkomplikovanější situace, protože by to mohlo odradit část jejich středově uvažujících voličů. Kdyby měli v zádech Tomia Okamuru, tak by byla vysoká pravděpodobnost, že by do vlády nevstupoval a držel by si dál kritickou tóninu. Hnutí ANO by tak bylo pod permanentní kritikou nejen opozice, ale i Okamury,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

„Dále tam jsou zahraničně-politické konsekvence. Andrej Babiš by po nějaké zkušenosti okolo prezidentské volby vybíral spíše jinou variantu,“ dodal.

ANO s ODS

Podle mnohých se tak jeví jako reálnější spíše koalice s ODS, která přitom dnes působí jako nesmiřitelný rival hnutí ANO. Takovou variantu zároveň oba současní lídři odmítají.

„Osobně nemám koaliční potenciál s tím, kdo krade a zneužívá funkci, aby měl koryta. Korupce se vrátila, máme znovu devadesátky. Nešli bychom do vlády s ODS, je na cestě do sebezničení. Pan premiér se cítí být premiérem Spolu ne ODS,“ řekl v nedělní Partii Babiš.

Jakoukoliv spolupráci ve vysílání CNN Prima NEWS odmítl sám Fiala. „Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice,“ řekl Fiala.

Podle expertů to však tak vyloučené není. Ve vládě by však zřejmě nemohl být přímo Babiš. „Řekne, že nepotřebuje funkci, ale hnutí bude naopak chtít silnější rezorty a silnější pozici ve vládě. To je podle mě nejreálnější scénář,“ myslí si Kubáček. „Pokud bych byl nějakou příčinou problému pro hnutí ANO, tak tam nebudu,“ řekl skutečně Babiš v Partii.

ČTĚTE TAKÉ: ANO má tah na bránu, říká Knotek. Pirátům bych nesvěřil ani stánek s párkem v rohlíku

Aktuální vylučování spolupráce je tak podle Kubáčka minimálně u hnutí ANO pouze předvolební rétorikou. „Jde čistě o předvolební rétoriku a součást kampaně. Bude se to poté odvíjet od toho, jestli bude ODS reprezentovaná Petrem Fialou, nebo někým jiným. Účty se dělají až po volbách a s hostinským. Hnutí ANO teď nechce rezignovat na roli největšího vyzyvatele,“ dodal.

Babiš se však v očích Schmarcze dopustil zásadní chyby. „Příliš tlačí na ODS, aby ‚sundala‘ Fialu, a příliš se snaží o rozdrolení koalice. Jenže i v politice funguje zákon akce a reakce. Celé minulé volební období hlásal, že se proti němu všichni spikli, což vedlo skutečně k jeho porážce. Na jeho místě bych si hlídal svých více než 30 procent volebního potenciálu. Svou snahou si také může proti sobě poštvat ty občanské demokraty, kteří by se možná i současného předsedy zbavili,“ vysvětlil komentátor.

Vláda pouze ANO

Babiš na sněmu řekl, že by za ideální považoval nadpoloviční podíl hlasů, za nejlepší časy svého vládnutí považuje jednobarevný kabinet, který v minulém volebním období nezískal důvěru a pokračoval do vzniku menšinové koalice se sociálními demokraty. Volební modely přesto nenasvědčují, že by mělo hnutí ANO skutečně potenciál toho dosáhnout.

„Byli jsme 208 dní bez důvěry a jeli jsme 24 hodin denně sedm dní v týdnu na chatu vlády,“ prohlásil Babiš na sněmu. Za největší problém politiky považuje, že nemá většinový systém. V Partii přesto vyloučil, že by chtěl volební systém v Česku měnit.

Úřednická vláda

Kubáček vidí jako možné řešení složité povolební situace rovněž možnost netradičního typu vlády. „Na stole je také koncept nějaké poloúřednické či úřednické vlády, kam by mohli být vyslaní zástupci hnutí ANO a do toho nestraníci nominovaní buď ODS, SPD, nebo někým dalším,“ sdělil Kubáček.

Hnutí ANO podle všeho hraje s různými scénáři, čemuž nasvědčují také slova o třech kandidátech na premiéra. „Jde o permanentní kampaň. Kdyby se nabízel jenom Karel Havlíček nebo Alena Schillerová, tak se může stát, že část protestně naladěných voličů by se začala poohlížet po jiných stranách. Začali by odcházet k mimo sněmovní opozici či k SPD,“ myslí si Kubáček.

Podle komentátora Thomase Kulidakise si hnutí ANO bude moci v případě vítězství vybírat z velkého množství variant. „Zatím vše naznačuje tomu, že ANO bude bohatý ženich, který si bude vybírat z přehlídky nevěst,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: