Okamura: Člověk musí žít, ekonomika musí fungovat. Společenský život má být pro všechny

Tomio Okamura

PARTIE Terezie Tománkové 19.12.2021

Neočkovaní lidé se musí vrátit do společenského života, není možné znovu zavírat školy, děti nemají nosit roušky. Předseda SPD Tomio Okamura v nedělní Partii Terezie Tománkové představil své vize, jak by měly vypadat další měsíce života s covidem. Upozorňuje, že omezení ekonomiky dopadne tvrdě právě na zdravotnictví.

„Člověk sám musí žít, ekonomika musí fungovat. Jestli vláda bude prosazovat plošná opatření, nebudeme mít finance ani na zdravotnické služby,“ řekl Okamura v Partii.

Z mutace omikron však obavy nemá. „Ohledně omikronu zatím víme, že je méně nebezpečný, ale více nakažlivý. Vlastimil Válek mluví o testech, zní to dobře, ale mělo by to být součástí návratu do společenského života pro ty, co nejsou očkovaní,“ narážel Okamura na plán nové vlády vrátit do systému PCR testy. „Miliony lidí se nechtějí proti covidu očkovat, tak je už ani teď nepřinutíte,“ doplnil.

S tím podle něj souvisí také opatření ve školách. „Nezavírejme školy, nedávejme jim roušky při vyučování. My jsme navrhli, aby se posílily pravomoci ředitelů škol. Aby se lépe mohli poprat s tím, aby děti mohly přijít do školy a celé třídy nechodily do karantény,“ prohlásil šéf SPD.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) však nelze brát variantu omikron na lehkou váhu. „Strašně záleží, jak se omikron bude chovat. Anglie o tom intenzivně diskutuje. Lidé se znovu nakazí a až 30 procent bude mít dlouhodobé následky. Vidím to na rentgenech. Tomu mohu zabránit očkováním. Až někdo vymyslí další variantu, budu první, kdo bude prosazovat, aby se v ČR mohla realizovat. Ale bohužel nikdo žádnou jinou možnost nevymyslel, kromě očkování,“ řekl ministr.

Tagy: