Okamura k TV poplatkům: Chcete sedřít lidi z kůže. Destruujete Sněmovnu, řekl Jakob

Tomio Okamura a Jan Jakob

Jakob a Okamura o koncesionářských poplatcích

Předseda opoziční SPD Tomio Okamura ostře zkritizoval vládní koalici a její snahu zvýšit koncesionářské poplatky. Podle něj chce vláda Petra Fialy (ODS) sedřít občany z kůže a zadusit firmy. S tím nesouhlasil jeho oponent v debatě v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS Jan Jakob (TOP 09). Ten podotkl, že opozice používá tvrdé obstrukce, čímž znemožňuje jednání Poslanecké sněmovny.

Okamura si během Partie PLUS nebral žádné servítky. Do ráže se dostal zejména u tématu koncesionářských poplatků, které se tento týden projednávaly v Poslanecké sněmovně. „Fialova vládní pětikoalice chce zase okrást lidi. Vy jste normální političtí zločinci. Téměř půl milionu občanů v České republice si přes zimu nemohlo dovolit dostatečně vytápět právě kvůli zdražování. Vy na ně chcete uvalit novou daň,“ řekl Jakobovi.

ČTĚTE TAKÉ: Pomáhal jsem odnášet mrtvého. Svědek z mítinku Trumpa popsal, co se dělo během střelby

Předseda SPD si také postěžoval, že koalice prosadila pevné hlasování. „Všichni poslanci se tak nemohli dostat ke slovu během jednání. Museli zkrátit svá vystoupení a stahovali přihlášky. Já ale budu pokračovat. Vy jste totiž lidem zvýšili daně a okradli jste je konsolidačním balíčkem. To je normální dvojí zdanění, protože to dopadne i na firmy. Vždyť vy chcete sedřít lidi z kůže,“ pokračoval Okamura.

Podle něj je řešením zrušit koncesionářské poplatky za rozhlas i televizi a zároveň osvobodit od této platby i firmy. „Chceme podpořit živnostníky, malé a střední podnikatele a všechny provozovny,“ dodal opoziční poslanec.

Jakob s Okamurou nesouhlasil a uvedl, že jeho projev rozděluje společnost. „Novela byla široce i veřejně diskutována už rok a půl. Pro koalici je naprosto klíčové, aby návrh byl platný od 1. ledna 2025. Věnovali jsme tomu spoustu času a diskuze kolem byla velmi věcná. Překvapilo mě, že opoziční hnutí ANO a SPD chtějí, aby média veřejné služby byla zestátněna. To mě šokuje,“ řekl Jakob.

Podle Jakoba opozice přešla k tvrdým obstrukcím, které blokují jednání dolní komory. „Opozice zavedla zvyklost, že obstruuje a destruuje jednání Poslanecké sněmovny. Mám tady statistiku, jak dlouho se jednalo a jak dlouho se jedná při schvalování programu. Těch hodin je už téměř tolik, co v minulém volebním období,“ řekl.

Podle něj podobnou praxi posuzoval i Ústavní soud. „Jasně se říká, že opozice má mít právo vyjádřit svůj názor. To jim ho nebere. Demokraticky zvolená parlamentní koalice ale má právo prosazovat své návrhy,“ dodal Jakob.

Tagy:
politika Petr Fiala Tomio Okamura koalice poplatek vláda právo Česko Jan Jakob Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR