Okamura ke kontroverzní kampani: Pojmenovali jsme problém. Hesla jako od fašistů, řekl Hladík

Předseda SPD Tomio Okamura a ministr životního prostředí Petr Hladík

Okamura a Hladík ke kontroverzní kampani SPD

Když na naši kampaň podávají trestní oznámení vládou placené instituce, znamená to, že je správná. V pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl předseda SPD Tomio Okamura. Reagoval tak na to, že několik subjektů dalo kampaň hnutí k soudu. Podle některých je rasistická, Okamura ale řekl, že v ní hnutí jen „pojmenovává problém“. Ministr životního prostředí Petr Hladík řekl, že hesla SPD jsou podobná těm, která používali italští fašisté.

Podle Okamury je z reakcí na kampaň vidět, že trefili „hřebíček na hlavičku“. „Když politická konkurence a vládou placené instituce, které dostávají dotace z ministerstev, kvičí a dávají trestní oznámení, tak to svědčí o tom, že naše kampaň je správná,“ uvedl na CNN Prima NEWS šéf SPD.

ČTĚTE TAKÉ: Další trestní oznámení na SPD a Okamuru: Kvůli plakátu s flákajícími se romskými chlapci

Vyjádřil se tak k reakcím na kontroverzní kampaň s „chirurgy z dovozu“ a romskými dětmi kouřícími cigaretu. Na plakáty hnutí podala v sobotu trestní oznámení organizace Romea či středočeský krajský koordinátor pro menšiny Cyril Koky. Podle oznamovatelů je rasistická, šíří nenávist vůči romské menšině a hanobí ji. Na dřívější kampaň podal trestní oznámení například politik TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle Okamury však rasistická není. „Vy vůbec nevíte, co je to rasismus. Vy jste někdy zažil rasismus? Já ano,“ uvedl šéf SPD. Svá slova směřoval k předsedovi pirátského poslaneckého klubu Jakubu Michálkovi.

Na posledním plakátu stojí texty: „Říkají, ať chodíme do školy, ale naši to mají na háku...“ a „Podpora pouze pro rodiny, kde děti plní školní docházku!“. Okamura se ale hájí: „My máme v SPD i romské členy a zastupitele, například v Krupce. Souhlasí se mnou, že je potřeba problém pojmenovat, abychom ho mohli řešit. Chtěl bych, aby všechny romské děti chodily do školy, aby z nich také něco bylo,“ dodal.

Podle Hladíka však ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo revizi systému vyplácení sociálních dávek. Dodal, že by se za kampaň nemusela stydět ani některá extrémní hnutí. „Některá hesla, která používá hnutí SPD, byla používána ve třicátých letech v Itálii fašistickým režimem,“ sdělil ministr.

Kampaň SPD je pod palbou kritiky kvůli kampani delší dobu. Pražská policie mezitím zahájila úkony trestního řízení kvůli prvnímu kontroverznímu volebnímu plakátu hnutí SPD, a to pro možné podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Je na něm vyobrazen muž tmavé pleti se zkrvaveným nožem a v zakrvácené košili společně s textem: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové z dovozu‘“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový průzkum ukazuje dominanci ANO. Ze Sněmovny by vypadla TOP 09, Piráti hlásí další ztrátu

Tagy: