Emoce v Partii: Jako první byste podepsal Moskevský protokol, pustil se Hladík do Okamury

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a předseda SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (34)

Nedělní Partie Terezie Tománkové nabídla ostrý střet ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) a předsedy SPD Tomia Okamury. Ten kritizoval výdaje kabinetu na podporu Ukrajiny. Vládní představitel v reakci na to o opozičním politikovi řekl, že kdyby byl v politické funkci za okupace Československa v roce 1968, jako první by podepsal tzv. Moskevský protokol. Okamura se bránil, že sám prý pochází perzekvované rodiny.

Spor obou politiků začal u Okamurovy kritiky vládních výdajů na podporu Ukrajiny, která se přes dva a půl roku brání ruské agresi. Podle jím citovaných zdrojů poslal kabinet Petra Fialy (ODS) Kyjevu přes 100 miliard korun.

ČTĚTE TAKÉ: Další trestní oznámení na SPD a Okamuru: Kvůli plakátu s flákajícími se romskými chlapci

„Z dat aktuální zprávy tuzemského ministerstva práce a sociálních věcí a z údajů Institutu světové ekonomiky v německém Kielu vyplývá, že česká vláda už odsouhlasila pomoc Ukrajině ve výši 122 miliard korun,“ prohlásil Okamura v Partii Terezie Tománkové. Ve svém vystoupení to kritizoval s tím, že kabinet posílá peníze do zahraničí „na úkor českých občanů“.

Podle Hladíka je vládní pomoc Ukrajině „otázka bezpečnosti České republiky a výdaj na obranu země“. Následně se do Okamury za jeho slova pustil a upozornil na nedávné výročí, které si Česko připomínalo.

„Nedávno jsme měli 21. srpen a připomínali si události z roku 1968. Myslím si, že kdyby tenkrát pan Okamura byl v nějaké politické pozici, tak by byl první, který by v Moskvě podepisoval protokol a souhlasil by s okupací,“ řekl ministr.

Nato se Okamura do Hladíka opřel. „Mně nechtěli přijmout na střední školu, protože jsem byl z perzekvované rodiny. Co si to vůbec dovolujete?“ křičel ve studiu. Dále řekl, že SPD je prý „jedinou stranou, která je proti přítomnosti cizích vojsk v České republice“.

Situaci ve studiu následně uklidňovala moderátorka Terezie Tománková, aby se aktéři vyhnuli hypotetickým situacím a mluvili k věci. I v průběhu další debaty se Hladík s Okamurou pouštěli konfrontačně do sebe.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nový průzkum ukazuje dominanci ANO. Ze Sněmovny by vypadla TOP 09, Piráti hlásí další ztrátu

Tagy:
Ukrajina politika okupace ODS Tomio Okamura Terezie Tománková KDU-ČSL Česko Kyjev okupace Československa 21. srpen 1968 Svoboda a přímá demokracie Petr Hladík vláda Petra Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky vojenská okupace Kiel Institute for the World Economy