Okamura: Vláda si chce tvořit nové občany. Čtvrtá generace potomků Čechů by neměla volit

Tomio Okamura (SPD) v Partii Terezie Tománkové

K VĚCI (17)

Vláda navrhuje porušit ústavu a nesystémově ovlivnit volební výsledky, řekl k jednání o možnosti korespondenční volby předseda hnutí SPD Tomio Okamura v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Kabinet prý chce „vytvořit nové občany“, kteří ale neponesou důsledky svého volebního rozhodnutí, protože nežijí v Česku.

„Vládní pětikoalice navrhuje porušení ústavy a nesystémové ovlivnění volebních výsledků mimo jiné tím, že ruku v ruce se zákonem o korespondenční volbě navrhuje novelu zákona o nabývání českého občanství a chce, aby nově mohla získat české občanství a tím pádem i volit až čtvrtá generace potomků Čechů,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj s drahotou, nízké daně a slušnost? Velký přehled vládních slibů a srovnání s realitou

Podle něj jde o lidi, kteří emigrovali do zahraničí, neumí česky, nikdy tady neplatili daně a v zemi nežili. „Vládní pětikoalice jim chce dát volební právo, aby mohli ovlivňovat dění v České republice. S tím samozřejmě nesouhlasím,“ sdělil Okamura.

Zdůraznil, že jde o otázku, která se týká 10 milionů občanů. „Vládní pětikoalice chce, aby životy nás, kteří žijeme v České republice, ovlivňovaly statisíce nově vytvořených občanů, kteří s Českou republikou nemají vůbec nic společného,“ uvedl předseda SPD. Dodal, že tito lidé neponesou důsledky svého volebního rozhodnutí, protože žijí v zahraničí.

Poslankyně Renáta Zajíčková v reakci na jeho slova namítla, že strany jako SPD a ANO jen straší. „Je to evergreen. Cokoliv pětikoalice navrhne, je z pohledu opozice protiústavní. Neustále strašení je nepřijatelné a škodí demokracii,“ řekla Zajíčková ve vysílání CNN Prima NEWS.

Korespondenční volbu hájil na sociální stíi X i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Ať už jsem pracoval na Slovensku, na Ukrajině nebo v Rakousku, vždy mi velmi záleželo na politickém vývoji u nás doma. Zúčastnit se důležitých voleb jsem vnímal jako svou povinnost a jsem si jistý, že přesně tak to mají i desítky tisíc dalších Čechů v zahraničí. Především to je ale jejich základní právo. Češi žijící v zahraničí si zaslouží možnost spolurozhodovat o budoucnosti naší země a nebýt v rámci toho vystavováni zbytečným překážkám. Proto velmi podporuji, aby měli právo volit korespondenčně,“ napsal Síkela.

A proč to vadí zástupcům opozice? „Podívejte se na výsledek druhého kola prezidentské volby. Petra Pavla volilo přes 95 procent voličů v zahraničí, Andreje Babiše necelých pět procent. Jim tedy nejde o práva a prospěch Čechů ani o prospěch České republiky, jim záleží jen na jejich vlastním prospěchu a politických korytech,“ uvedl Síkela.

Okamura dodal, že pokud by byl zákon o korespondenční volbě schválen, usiloval by o jeho zrušení. „Pakliže budeme v příští vládě a pokud by zákon o korespondenční volbě prošel, zrušili bychom ho,“ řekl Okamura.

Tagy:
Tomio Okamura volby právo Česko korespondenční volby Svoboda a přímá demokracie Renáta Zajíčková Jozef Síkela