Babiš ke korespondenční volbě: Jen blbec nemění názory. Za mne žádné kauzy nebyly, dodal

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Korespondenční volba

Jak říká Miloš Zeman, jen blbec nemění názory. Během svého středečního projevu ve Sněmovně to řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Reagoval na kritiku politiků pětikoalice, kteří připomínají, že někdejší premiér v minulosti podporoval zavedení korespondenční volby. Právě ve středu se zákonodárci dolní parlamentní komory sešli kvůli koaličnímu návrhu na zavedení možnosti poštovní volby pro Čechy žijící v zahraničí.

„Je to evoluce a zdravý vývoj,“ řekl o korespondenční volbě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj koaliční návrh není žádnou revoluční změnou. Šéf STAN ve Sněmovně varoval před přehnanou emoční diskusí. Jeho kolegové z pětikoalice často připomínají, že někteří členové ANO korespondenční volbu v minulosti prosazovali. Dokonce její zavedení slibovali v programovém prohlášení v roce 2018.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně změnu názoru vysvětloval následovně: „Připomínáte nám knížky z roku 2015 nebo 2016, co jsme napsali. Jak ale říká Miloš Zeman, jen blbec nemění názory. Je to účelové, také měníte názory.“

Expremiér poté mluvil o sporech koalice a opozice na sociálních sítích. Téma korespondenční volby vůbec nerozebíral. Kromě jiného předčítal výroky šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Andrej Babiš sbírá kauzy jako Pokémony. Tohle o mně napsala paní Pekarová. Nevím, jaká kauza byla za mé politické kariéry, nepamatuji si ani jednu kauzu,“ tvrdil Babiš, který jako premiér čelil trestnímu stíhání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zachová korespondenční volba tajnost hlasování? Půjde to i bez plenty, zní z pětikoalice

Kritici návrhu často poukazují na absenci plenty. Člověk, který volí korespondenčně, při vkládání hlasovacího lístku do úřední obálky nemá zaručené soukromí, což by mohlo vést k nežádoucímu ovlivňování. Na toto riziko upozorňuje opozice i někteří právní experti.

Korespondenční hlasování existuje v určité formě ve většině zemí Evropské unie. Výjimku společně s Českem tvoří Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii však lze od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

Češi v případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i řadě konzulátů. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je současný systém časově i finančně nákladný pro voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel.

Tagy: