Okamura odsuzoval předvolební koalice, nyní má vlastní. Není to stejné, tvrdí Fiala z SPD

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura (uprostřed), předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová (vlevo) a předseda předseda strany PRO 2022 Jindřich Rajchl (vpravo) na tiskové konferenci k zahájení kampaně hnuti SPD a Trikolora do krajských voleb, 11. července 2024

Jak Radim Fiala kouká na předvolební koalice?

Hnutí SPD Tomia Okamury se pro nadcházející krajské volby spojilo s Trikolorou a také hnutím PRO. Šéf partaje a jeho lidé přitom vznik předvolebních koalic po vzoru Spolu či Pirátů a Starostů dlouhodobě kritizovali. První místopředseda SPD Radim Fiala však odmítá, že by nyní šlo o stejný krok. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS také prohlásil, že vládní koalici patří Ústavní soud. Jeho tvrzení odmítl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hnutí SPD nedávno oznámilo, že na většině míst půjde do voleb s jinými uskupeními. Jde celkem o devět krajů, které se pokusí získat s pomocí Trikolory a hnutí PRO. Ve třech krajích pak spolupracuje se Svobodnými.

ČTĚTE TAKÉ: I za Kalouska si bral stát od chudých míň, říká sociolog Prokop. Fialovy a Babišovy změny podle něj rodinám nepomohly

„Tato vláda musí skončit co nejdříve. Začneme v krajích, potom potáhneme na Strakovku,“ vyhlásil při představení předvolební koalice v červenci Okamura. Šéf hnutí PRO Jindřich Rajchl dodal, že volby budou referendem o vládě premiéra Petra Fialy (ODS). „Dochází k historickému spojení na národně-konzervativní scéně,“ nechal se slyšet. Šéfka Trikolory Zuzana Majerová se přidala ke kritice vládní koalice se slovy, že její uskupení je „jedinou reálnou opozicí asociální vládě“.

Hnutí SPD přitom v minulosti kritizovalo předvolební koalice, které vznikly před parlamentními volbami v roce 2021. Šlo o koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a uskupení Pirátů a STAN.

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala však nynější postup svého hnutí hájil v Partii Terezie Tománkové s tím, že v případě krajských voleb jde o jinou situaci. „V kraji byly koalice vždycky. Třeba Pro Olomoucko či Nejlepší Olomouc,“ uvedl příklady.

Zákonodárce z SPD ovšem zároveň nevyloučil, že jeho hnutí nevytvoří předvolební koalici pro parlamentní volby, které se mají konat v příštím roce. „Uvidíme podle toho, jak to empiricky dopadne,“ sdělil.

Fiala následně zkritizoval strany nynější vlády. „Kandidovali ve dvou koalicích a pak mají pět poslaneckých klubů. My jsme tvrdili, že je to neústavní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Za tato slova ho zpražil Jurečka. „Vy jste vypálili kritiku vůči nám a teď se do té kritiky sami chytáte,“ vzkázal Fialovi šéf lidovců. Dodal, že kdyby vznik předvolebních koalic a následné vytvoření pěti poslaneckých klubů bylo neústavní, mohla SPD podat ústavní stížnost.

Fiala: Koalice má Ústavní soud

Fiala posléze prohlásil, že vládní koalice „má Ústavní soud“. „Pan Rychetský, který změnil volební systém a který kritizoval některé politické strany, byl více politik než ústavní soudce. Změnil volební systém s vaší pomocí tak, abyste nebyli v nejistotě, že se tam jako koalice dostanete. Na té bázi jste začali tvořit koalice,“ pronesl šéf poslanců SPD.

Jurečka oponoval, že na změně volebního systému byla shoda napříč volebním spektrem. „Byla tu dohoda s námi, s hnutím ANO a nikdo z vás jste proti tomu nevystupoval,“ dodal šéf KDU-ČSL.

Tagy:
Marian Jurečka politika Petr Fiala Tomio Okamura volby KDU-ČSL koalice vláda ústavní soud Svoboda a přímá demokracie politický proces Poslanecký klub politické strany a hnutí