Okamura se omluvil Zdechovskému za lži o migrantech. Kuriózně při tom kličkoval

Tomio Okamura

360° (809)

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura se veřejně omluvil europoslanci Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi (oba KDU-ČSL) za své lži ohledně hlasování o uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Omluvu mu nařídil pražský městský soud již v dubnu. Opoziční poslanec přitom na Facebooku využil mnoho nástrojů, aby omluvu co nejlépe skryl. Zdechovský v reakci na to Okamuru označil za chudáka.

„Já, Tomio Okamura, se tímto omlouvám lidoveckým europoslancům Pavlu Svobodovi a Tomáši Zdechovskému, o kterých jsem opakovaně veřejně prohlašoval, že při hlasování v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Toto tvrzení je nepravdivé. Uvedení europoslanci nikdy nehlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů, naopak se uvalení sankcí na ČR snažili zabránit hlasováním proti přijetí rezoluce o zahájení řízení proti České republice za účelem zjištění, zda z její strany nedošlo k porušení rozhodnutí Rady EU, kterým se stanovila dočasná opatření v oblasti mezinárodní ochrany ve prospěch Itálie, za což se nyní omlouvám,“ napsal Okamura na svůj Facebook.

Já Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, se tímto omlouvám lidoveckým europoslancům Pavlu Svobodovi...

Posted by Tomio Okamura - SPD on Monday, August 15, 2022

Učinil tak v pondělí krátce před půlnocí. Tedy v dobu, kdy příspěvky na sociálních sítích sbírají nejméně interakcí. Zhruba pět hodin předtím navíc zveřejnil a připnul na svůj profil příspěvek, který je de facto v rozporu se zmíněnou omluvou a částečně vyznívá tónem, že Okamura soud vyhrál.

Mezi půlnocí a pátou hodinou ranní pak šéf SPD uveřejnil tři další příspěvky – z pohledu facebookového marketingu tedy v naprosto nesmyslné časy. Okamura mimo jiné označil Zdechovského za „pěkného vykuka“ a pravděpodobně se snažil odvést pozornost připomenutím devět let starého případu souvisejícího s působením lidoveckého politika ve firmě CPE, která vydělávala na úvěrech.

V reakcích na Facebooku se Okamura těšil velké podpoře. Média však dlouhodobě upozorňují na to, že SPD na této sociální síti banuje všechny své odpůrce, ať už píší konstruktivní kritiku bez vulgarit, či nikoliv.

Zdechovský kličkování očekával

„Jste charakter a umíte přiznat chybu,“ napsal jeden z uživatelů. Pochval podobného rázu lze pod příspěvkem najít hned několik. Nelze však tvrdit, že by se Okamura omlouval dobrovolně. Omluvu mu 21. dubna tohoto roku nařídil pražský městský soud, který zamítl jeho odvolání proti rozsudku nižší instance.

„(Okamurův) výrok byl jednoznačně lživý a nepravdivý,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Vejnar, který Okamurovi vyhověl v tom, že omluvu nemusel přednést i na půdě Sněmovny, ale měl ji pouze zveřejnit na svém Facebooku do měsíce od nabytí právní moci rozsudku.

„Lhář Tomio Okamura po čtyřech letech prohrál se mnou a Pavlem Svobodou soud a musí se nám omluvit na svém Facebooku za lži ohledně hlasování o uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Je to určitá satisfakce,“ sdělil Zdechovský na svém Twitteru. Později dodal, že Okamurovo „kličkování“ kolem omluvy očekával.

Nadávky i výhružky smrtí

„Samozřejmě jsem nečekal, že dá omluvu na Facebook a nic jiného tam nebude. Je to chudák,“ doplnil. Zdechovský se Svobodou podali na Okamuru žalobu již v prosinci roku 2018 s podezřením, že záměrně lhal a cíleně spojoval dvě různá hlasování v Evropském parlamentu, přičemž žádné z nich se netýkalo sankcí pro Česko. Oba europoslanci navíc hlasovali proti, přesto byli po lživých nařčeních častým terčem nadávek i výhrůžek smrtí.

Souzení politiků za údajně lživá nařčení a žádání omluvy jsou v Česku poměrně běžnou záležitostí. Například v červenci pražský krajský soud definitivně rozhodl, že se předseda hnutí ANO Andrej Babiš musí omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení.

V listopadu minulého roku se zase ministerstvo financí omluvilo vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové kvůli prohlášením prezidenta Miloše Zemana. Ten slavného žurnalistu mimo jiné osočil z toho, že měl být autorem článku „Hitler je gentleman“.

Tagy: