Okamura: Už ani halíř Ukrajincům, klidně mě utlučte čepicemi. Platí daně, opáčil Bartoš

Partie Terezie Tománkové: Šéf SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 5.11.2023

Peníze by měly jít českým občanům. Ukrajině už ani halíř, vyzval předseda SPD Tomio Okamura v Partii Terezie Tománkové. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) reagoval, že více než sto tisíc ukrajinských uprchlíků již v Česku pracuje a řádně odvádí daně.

„Ukrajincům už ani halíř. Dávejme peníze českým občanům, klidně mě tady můžete utlouct čepicemi, ale stojím si za tím. Konec financování Ukrajiny, nic už Ukrajině, všechno musí jít českým občanům. Ti, kteří pracují, rozhodně nepotřebují žádné dotace a sociální dávky, nedával bych jim nic,“ uvedl Okamura.

ČTĚTE TAKÉ: Michálek: Až lidé reformy zažijí, ocení nás. Ve Sněmovně si občas klepu na čelo

Podle předsedy SPD Ukrajinci nepotřebují podporu, jelikož jich desetitisíce jezdí do své vlasti na dovolenou. „Dokonce České dráhy tam v létě posilovaly spoje,“ připomněl.

Bartoš s jeho postojem nesouhlasí a Ukrajince v Česku označil za přínos. „Co říkáte o Ukrajině, není z ekonomického hlediska pravda. Více než sto tisíc Ukrajinců na našem území má nějakou smlouvu, pracují, zaměstnavatel za ně platí a oni odvádějí daně. Je za nimi nějaká produkce, která má vliv i na HDP. Takže nelze tvrdit, že pomoc Ukrajincům je na úkor pomoci českým lidem. Není to pravda,“ vysvětlil ministr pro místní rozvoj.

Moderátorka Terezie Tománková připomněla, že Ukrajinci pracují i na pozicích, které Čechy nelákají. „Od začátku říkám, že na pracovní místa, na která není možno najmout českého občana, lze na časově omezenou dobu najmout cizího státního příslušníka z kulturně spřízněné země. Nikoliv ovšem, že se sem stěhují natrvalo a pak to podsekává mzdy v našich profesích,“ reagoval Okamura.

Tagy:
Ukrajina Tomio Okamura Terezie Tománková Ivan Bartoš Partie Terezie Tománkové Česko Svoboda a přímá demokracie