Okamura manipuluje v předvolebních novinách fakty. Lže o euru i kvalitních potravinách

Šéf SPD Tomio Okamura posílá lidem předvolební noviny, ve kterých tvrdě manipuluje fakty. Tvrdí například, že jedině SPD a Trikolóra nechtějí přijmout euro. Pravdou je, že zachování české koruny prosazují i další strany. Šéf SPD také píše, že jediné jeho hnutí chce kvalitní české potraviny za přiměřené ceny. Podobný slib přitom mají v programu téměř všechny strany. Okamura redakci CNN Prima NEWS řekl, že jeho tabulka je správná. Podle něj nerozhodují sliby na papíře, ale reálné činy.

Noviny SPD nesou název „Na vlastní oči“ a jedná se o podzimní speciál k volbám. Okamura na poslední stránce srovnává programy hlavních politických stran. O svých konkurentech ale píše nepravdy.

SPD například tvrdí, že zachovat českou korunu chtějí podle Okamury jen SPD a Trikolóra. To ale není pravda. Proti euru se v programu staví i vládní ANO. „Nevyměníme českou korunu za euro. Nikdy nepřipustíme, abychom ztratili samostatnost v měnové a hospodářské politice a abychom ručili za dluhy států eurozóny,“ slibuje premiér Andrej Babiš v programu svého hnutí.

Pro přijetí eura během příštích tří let není ani koalice Spolu. V programu pouze píše, že chce umožnit firmám, aby mohly účtovat v eurech, což by pro ně bylo výhodnější. „Debata o euru není v následujících čtyřech letech na pořadu dne,“ řekl v debatě na CNN Prima NEWS lídr Spolu a šéf ODS Petr Fiala. V koalici Spolu navíc nepanuje na euro jednotný názor. Část TOP 09 po zavedení eura volá, ale například část ODS se staví proti.

Kdo se naopak k přijetí eura během několika let přiklání, je koalice Pirátů a STAN. „K přijetí eura se ČR zavázala v roce 2004. Připravíme Česko na vstup do eurozóny, aby to bylo výhodné. Zahájíme osvětu a veřejnou diskusi s cílem informovaného rozhodnutí po roce 2025,“ píše koalice v programu.

O euru v programu nic nepíše ani ČSSD. „Já jsem pro přijetí eura, ale nemluvím za celou stranu. Když jsme vstupovali do EU, v podstatě jsme přijali závazek, že vstoupíme do eurozóny a budeme používat euro. Bohužel za tu dobu nebyla vůle žádné politické reprezentace dotáhnout to do konce. Co se týká komfortu pro lidi, pro firmy, neměli by problémy s kurzovými ztrátami,“ uvedl pro CNN Prima NEWS poslanec soc. dem. Václav Votava.

Nepište, že říkám nepravdy, zlobil se Okamura

Okamura si ale stojí za svým. Jediný, kdo nechce euro, je podle něj SPD. „Mám prosbu, abyste nepsala, že říkám nepravdy. Naopak je to všechno pravda, co je v novinách. Pan premiér Andrej Babiš říkal v minulosti, že je pro přijetí eura, až to bude vhodné. V televizních debatách si všimněte, když je otázka na euro, tak jediný, kdo řekl: ‚Nikdy,‘ jsem já za SPD. Znám tu jejich hru. Papír snese všechno. V té Sněmovně jsem několik let a vím, co kdo prosazuje,“ řekl redakci Okamura.

Mezi další sliby SPD patří, že zařídí kvalitní české potraviny za přiměřené ceny. Podle Okamury žádné ostatní strany nic takového nepodporují. Jenže je to přesně naopak. Kvalitní potraviny a soběstačnost řeší v programech téměř všechny strany.

Prioritou pro nás zůstává zvyšování soběstačnosti a podpora výroby dostatečného množství kvalitních potravin od českých zemědělců,“ stojí v programu ANO. Babišovo hnutí chce podle svých slov podpořit české výrobce potravin, aby byla ČR soběstačná u plodin a hospodářských zvířat, které mají v tuzemsku tradiční místo. „Cílenou podporou zvýšíme soběstačnost v mase, bramborách, ovoci a zelenině,“ slibuje ANO.

Zlevnit potraviny chtějí i ČSSD a KSČM. „Snížíme DPH u základních potravin (pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby atd.) na nejnižší sazbu,“ slibují sociální demokraté. Od snížení DPH si slibují zlevnění jmenovaných potravin. Podle komunistů musí být kvalitní potraviny samozřejmostí. KSČM by chtěla zpřísnit normy kvality potravin a také směřovat k soběstačnosti.

Na potraviny se chtějí zaměřit i Piráti a STAN. „Šetrné metody výroby a zpracování potravin budou standardem. Každý, včetně nízkopříjmových skupin, bude mít přístup k pestré, nutričně bohaté stravě a čerstvým potravinám, distribuovaným zejména skrze krátké distribuční kanály a veřejné stravování,“ tvrdí v programu.

Lokální potraviny do škol, navrhují Piráti a STAN

Ve školkách a školách, v domovech seniorů, v nemocnicích, v armádě i ve věznicích by mělo podle Pirátů a STAN fungovat stravování formou lokálních, sezónních a nutričně bohatých potravin.

Zvyšovat potravinovou soběstačnost některých komodit chce i koalice Spolu. „Stejně tak podpoříme bioprodukci potravin a budeme neústupní v prosazování našich národních zájmů v oblasti dvojí kvality. Na úrovni EU nedovolíme dovoz potravin ze třetích zemí, které nesplňují naše přísné standardy,“ píše v programu Spolu.

Okamura si za tabulkou v novinách stojí i v tomto případě. „Jak ostatní podporují soběstačnost? Nijak. Říkám ne slova, ale činy. Ta tabulka nevychází z toho, co chtějí nalhávat voličům. Jsem s nimi v té Sněmovně a vím, jak hlasují,“ prohlásil Okamura.

„Letos na jaře tady byl zákon o potravinách, nikdo nemluvil o kvótách. Jde o to, že když se hlasovalo o tom, aby na českém trhu byly kvalitní a české potraviny za přiměřené ceny, že musíme mít základní potraviny, ve kterých musí být soběstačnost. Nikdo to nepodpořil,“ připomněl Okamura. Zákon byl však velmi kritizovaný ekonomy, obchodními řetězci i zemědělci, kteří varovali, že povinný podíl českých potravin způsobí jen zdražení.

ČSSD a KSČM tlačí na progresivní zdanění

Okamura dále tvrdí, že jediné hnutí SPD chce stopnout zvyšování daní. Není to pravda. „Daně zvyšovat nechceme. Nechceme zvyšovat daně, ale naopak pokračovat v jejich zjednodušení a rušení daňových výjimek,“ slibuje hnutí ANO.

Koalice Spolu chce dokonce zavést pravidlo daňové brzdy. „Vláda by zjednodušeně nemohla zvýšit nějakou daň, aniž by nějakou snížila,“ vysvětlil CNN Prima NEWS šéf ODS Fiala. „Naši politiku budeme vždy stavět na principu nízkého zdanění práce, které urychlí dohánění západních mezd,“ píše také v programu koalice Spolu.

Zvyšování některých daní připouští koalice Pirátů a STAN. Zároveň ale chtějí také ulevit od vysokého zdanění lidem. „Daňový systém trpí vysokým zdaněním nízkopříjmových pracujících a nízkým zdaněním aktivit s negativním dopadem na společnost. Chceme zajistit nízké zdanění práce i do budoucna. Trvale odstranit daňové výjimky, zjednodušit celý systém a najít zdroje, které umožní financovat školství, zdravotnictví, důchody a další veřejné služby,“ uvádějí Piráti a STAN.

Vyšší daně podle nich připadají v úvahu ve zdanění digitálních gigantů, většímu důrazu na ekologické prvky či zdanění prodeje konopí a negativních externalit. Umějí si představit také zdanění komerčních nemovitostí. ČSSD a KSČM dlouhodobě prosazují progresivní zdanění.

Tagy: