Okamuru čekají těžké časy. Babiš mu začíná krást voliče, shodli se komentátoři

Političtí komentátoři se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli, že Andrej Babiš (ANO) v prezidentských volbách ukázal, že dokáže aktivizovat voliče SPD. Šéfa hnutí Tomia Okamuru proto podle expertů čekají v příštích sněmovních volbách těžké časy.

„Babiš musel už v listopadu vědět, že nemůže vyhrát prezidentské volby,“ prohlásil v pořadu 360° Jindřich Šídlo, komentátor webu Seznam Zprávy. Do souboje proti Petru Pavlovi šel proto údajně s motivací vytvořit výhodný manévrovací prostor pro příští sněmovní volby. Což se mu do jisté míry povedlo, když ukořistil 330 tisíc hlasů od voličů SPD.

„Babiš jde po voličích SPD. Prezidentská kampaň byla zaměřená na to, aby u něj zůstali. Nemohl takovou příležitost vynechat – chtěl říci voličům, že se za ně pere i v prohraných zápasech,“ řekl Šídlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bookmaker: To jsem ještě nezažil, Babišovu výzvu poslechly tisíce lidí a prohrály miliony

Podle Šídla se z Babiše a Okamury stávají přímí sokové. „Kdyby kandidoval Okamura, tak by to bylo ještě problematičtější pro Babiše. Okamura ale musí časem narazit na to, že je na scéně už deset let. Jeho voliči už by chtěli také nějaký výsledek,“ míní komentátor.

Těžká budoucnost ANO

S tím souhlasí i Tomáš Klvaňa, komentátor a profesor na University of New York v Praze.

„Voliči SPD jsou prostě naštvaní. Okamura je zdatný rétor a dokáže je vyburcovat, až přijdou volby. Ale ty nesnadné tanečky mezi voliči Okamury a Babiše budou pokračovat. Babiš by byl hrozně rád uznávaný na Západě, svojí kampaní si ale odřízl voliče demokratických stran. A zároveň nechce jít do jasné koalice s Okamurou,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Komentátoři se proto shodli na tom, že hnutí ANO musí zapracovat na vylepšení koaličního potenciálu. Zjevných spojenců v Parlamentu totiž ubývá.

Tagy:
prezident Andrej Babiš Tomio Okamura volby pořady CNN Prima NEWS Petr Pavel Václav Marhoul ANO 2011 Martin Komárek Jindřich Šídlo Svoboda a přímá demokracie 360° Tomáš Klvaňa Seznam Zprávy