Babišův výsledek je fenomenální, míní Schillerová. Popsala své budoucí ambice v ANO

I přes volební porážku s generálem Petrem Pavlem se Andrej Babiš těší v hnutí ANO stále velké podpoře. Například Alena Schillerová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS označila Babišův výsledek – více než 2,4 milionu hlasů – za fenomenální. Šéfka poslaneckého klubu ANO se rovněž vyjádřila ke svým budoucím politickým ambicím i k „rebelii“ moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka.

Andrej Babiš ve druhém kole prezidentské volby neuspěl. Petr Pavel jej porazil s velkým náskokem. Má váš předseda stále vaši plnou podporu?
Samozřejmě, že má. Získal víc než 2,4 milionu hlasů. Jde o fenomenální výsledek hnutí ANO. Ty hlasy získal sice on, ale byl kandidátem ANO. Měl víc hlasů než strany pětikoalice ve sněmovních volbách dohromady, což je velmi silný mandát.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka v Partii: Voliči ANO jako hnůj a odpad, strašení důchodců a lítající pošuk

Přesto Andrej Babiš volby označoval jako referendum o jeho osobě, což vyvolalo několik spekulací. Uvedl také, že se v případě vítězství vzdá pozice šéfa hnutí ANO. Přemýšleli jste nějak o jeho náhradě?
Nepřemýšleli jsme o tom ani nahlas, ani potichu. Jelikož se nestal prezidentem, nemá ani cenu to řešit. Znovu říkám, že Andrej Babiš má mou plnou podporu. Během předsednictví, které proběhne 8. února, budu rozhodně prosazovat, aby obzvlášť s tímto mandátem pokračoval ve funkci předsedy.

Na otázky, jak to bude s jeho setrváním v politice, však váš stranický předseda novinářům odpovídat moc nechtěl. Kdyby se Andrej Babiš hypoteticky z politiky stáhl, měla byste zájem stát se předsedkyní ANO?
Kdyby to bylo někdy na pořadu dne, zvážila bych to. Záleželo by na tom, jakou bych měla podporu. Možná bychom si o tu funkci zasoutěžili, uvidíme. Je to ale strašně daleko. Myslím, že hnutí ANO má celou řadu výrazných tváří. Hlavně bych chtěla říct, že vždycky budu dbát na to, abychom si nevyškrábali oči. Nesmí mezi námi nikdy začít nějaké boje o moc. Mandát obdrží ten, kdo získá největší podporu. Ostatní by mu měli pomáhat.

Mezi výrazné tváře ANO patří i moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák, který v obou kolech prezidentské volby podpořil Petra Pavla. Označila byste poslanecký klub hnutí ANO jako jednotný?
Určitě, náš poslanecký klub jednotný je. Kromě názoru Iva Vondráka jsem nic podobného nezaznamenala, a to jsem s těmi lidmi skoro v každodenním kontaktu. Uvidíme, co bude dál.

Je ovšem zvláštní, když jeden z místopředsedů nezvolí v prezidentské volbě svého stranického šéfa. Budete se touto věcí ještě nějak zabývat?
Zatím jsme se nedomlouvali, co přesně během předsednictví budeme řešit. Určitě vyhodnotíme kampaň. Přiznám se ale, že si nemyslím, že bychom se toho nedotkli. Přece jenom já sama jsem ta prohlášení Iva Vondráka označila za podraz. Za tím si stojím. On je stejně jako já místopředsedou hnutí i členem naší stínové vlády. Je mnoho platforem, kde může říct svůj názor. Nemusí to vzkazovat přes média, proto jsem mluvila o podrazu. Určitě se k tomu vrátíme.

Ivo Vondrák také připustil možný vznik frakce v rámci ANO. Zamlouvá se vám takový návrh?
Určitě to nebudu podporovat. Jako Alena Schillerová se ptám: Proč frakce? Jsme demokratické hnutí. Nikdy jsem neměla pocit, že si nemůžu říct to, co jsem chtěla. Dost často jsem dokázala věci v diskusi někam posunout. Někdy jsem si zase vyslechla odlišné názory, načež jsem uznala, že jsou lepší. To je demokratická debata, v níž budeme pokračovat. K tomu ale nepotřebujeme žádné frakce.

Tagy: