Smutné pátrání po Janě se synem: Reportér popsal, co mohlo tragédii předcházet

Pátrání po čtyřicetileté ženě s dítětem v Krkonoších skončilo tragicky. Členové horské služby je v pondělí našli bez známek života v lese v oblasti Růžové hory v Krkonoších. Příčinu a okolnosti jejich smrti vyšetřuje policie. Reportér Václav Janata ve vysílání CNN Prima NEWS nastínil, co mohlo tragédii předcházet.

Podle policie žena odjela autem do Pece pod Sněžkou a spolu se synkem se ubytovala v neděli 25. prosince v penzionu U Sochorů, kde měla setrvat až do 30. prosince.

„Podle toho, co víme, žena s chlapcem vyrazila 28. prosince na pěší výlet. Zřejmě prošli Pecí pod Sněžkou a dorazili až k dolní stanici lanovky, která vede na Sněžku. Lanovka má mezistanici, na které se musí buď zastavit, nebo se pokračuje dál na Sněžku. Kvůli orkánu, který tam byl minulý týden naměřen, však vrchní část lanovky nejezdila vůbec nebo jen velice málo. Proto je možné, že žena s dítětem vyjela lanovkou do poloviny její trasy na Růžovou horu a dál se se synem mohli pustit po žluté a zelené značce, což je oblíbená vycházková trasa zpátky do města,“ uvedl Janata ve vysílání CNN Prima NEWS.

Právě na zpáteční cestě mohlo podle něj dojít k neštěstí. „Možná právě na této trase se jim mohlo přihodit něco nečekaného. Mohli si tam udělat menší zastávku nebo třeba ujít kousek od turistické cesty. Vzhledem k tomu, že se tam nachází sníh i led, mohlo dojít k nějaké tragické události, která tuto dvojici stála život,“ troufl si odhadnout reportér.

Policie po ženě a jejím synovi pátrala od pátku 30. prosince, kdy jejich pohřešování oznámil partner ženy a otec chlapce na policejním oddělení v Libčicích nad Vltavou u Prahy. Otci teď lidé kondolují a posílají vzkazy plné podpory.

V pátek vpodvečer se na polici obrátila také majitelka penzionu s tím, že se se ženou nemůže spojit. Naposledy ji viděla v úterý 27. prosince. Pokoj v penzionu byl zamčený a před penzionem zůstalo ženino auto. Po otevření v pokoji nikdo nebyl, ale žena v něm měla své věci. Během pátrání se začala objevovat různá svědectví. Například o tom, že lidé viděli ženu s dítětem před čtyřmi dny u lanovky na Sněžku.

Jedna z nejrozsáhlejších pátracích akcí se odehrála v okolí Pece pod Sněžkou už v sobotu a v neděli. Od pondělního rána hledalo ztracenou dvojici na 150 lidí z řad policie, horské služby a Správy Krkonošského národního parku. Do akce byl od neděle zapojen také vrtulník s termovizí. „Bohužel však nemá termovize v tak chladném počasí velkou efektivitu, protože se v této oblasti nachází velké množství jehličnanů, na kterých se ve vyšších polohách drží sníh,“ popsal Janata.

Zdůraznil, že ztíženou práci měl i pěší tým. „Terén tu sice není nijak zrádný, přesto se v Růžovém dole nachází místa, ze kterých lze sklouznout a někde uváznout. Možná i proto záchranáři objevili dvojici až teď, několik dní poté, co bylo po nich nahlášeno pátrání,“ dodal reportér.

Policistům se nakonec podařilo ženu i s dítětém nalézt, bohužel však bez známek života. „Odvoláváme pátrání po pohřešované ženě a jejím synovi. Našli je v lese v oblasti Růžové hory členové horské služby. Bohužel bez známek života. Příčinu jejich úmrtí prošetřujeme,“ uvedla policie v pondělí na Twitteru.

Tagy: