Pozor na hackery. Ukradli mi účet a nakoupili reklamu, líčí zkušenost švadlena

sociální sítě

Účty na sociálních sítích jsou stále častějším terčem útoku zlodějů. Hackeři mohou získat kontakty dotyčného majitele nebo kupovat on-line reklamu s odkazy na zavirované weby. Postiženi jsou hlavně lidé a firmy, které na sítích podnikají a do reklamy už investují.

Mirka Belhová je vystudovaná učitelka dějepisu a společenských věd. Po mateřské se ale začala živit šitím kabelek. Na svém facebookovém účtu si vybudovala komunitu 3500 zákaznic. Nedávno o ně přišla.

„Ve tři hodiny v noci přišel e-mail, že moje heslo k facebookovému účtu bylo resetováno,“ uvedla Belhová. Ještě v noci hackeři spustili na tomto účtu reklamní kampaň s citlivým obsahem, kvůli kterému Facebook účet zablokoval. „Reklamní kampaň si stahovala z mého bankovního účtu peníze,“ doplnila.

Protože podobných případů nyní přibývá, policie má pro uživatele doporučení. „Apelujeme na všechny, aby měli silná hesla na svých sociálních sítích a aby používali dvoufaktorová ověřování,“ uvedl Ondřej Kapr za radu Odboru hospodářské kriminality policejního prezidia. Problém se prý týká hlavně lidí a firem, kteří na sociálních sítích podnikají. „Můžu říct, že kvantitou je těch případů celkem dost,“ doplnil Kapr.

Hackeři napadli i účet Dary Rolins

Nabourání do účtu je trestným činem s trestní sazbou až dva roky. Zkušenosti s podobnou krádeží mají i celebrity. O instagramový účet přišla například zpěvačka Dara Rolins. Té se ho ale podařilo získat zpátky. Svou zkušenost popsala pro pořad Showtime letos v únoru.

„Následovala velmi složitá komunikační cesta mezi mnou a Instagramem. Poslali mi vygenerovaný kód, který jsem musela napsat na papír a normálně se s ním jako vězeň vyfotit a poslat jim to zpátky. Oni si posléze spojili to číslo s mým jménem a ujistili se, že jsem to opravdu já,“ vylíčila Rolins.

Mirka Belhová takové štěstí bohužel neměla. Zpátky se jí podařilo získat jen peníze stržené za škodlivou reklamu. „Kdybych si měla vybrat, raději nechám těch dvacet tisíc tomu hackerovi a vezmu si zpátky svoje sledující,“ dodala mladá podnikatelka.

Tagy: