Rusové nasadili tanky, kterými okupovali Prahu, tvrdí Ukrajinci. Proč se jim říká „plešaté“?

Ruská armáda začíná posílat na Ukrajinu i stařičké tanky T-54 a T-55, které se zúčastnily sovětské invaze do Prahy v roce 1968. Informoval o tom ukrajinský major v záloze Oleksij Hetman, podle kterého jsou tyto tanky většinou ve špatném technickém stavu. Rusko je vytahuje ze skladů, aby vybavilo nové brance.

Tanky T-54 a T-55 patří v ruské výzbroji mezi archaické kusy. První prototyp tanku T-54 se vyrobil v roce, kdy skončila druhá světová válka. Stroje se zúčastnily válek na Blízkém východě, byly v Afghánistánu i Vietnamu.

Modely T-54 a T-55 se pak zúčastnily také sovětské invaze do Československa v roce 1968. Tanky, které se projížděly po Praze, jsou teď na Ukrajině. Rusko začalo podle ukrajinské armády vytahovat ze skladů právě tyto staré stroje, aby technikou vybavilo nově mobilizované brance.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci nasadili novou zbraň. Vypadá jako hračka, ale dokáže zlikvidovat i tank

„Množství lidí mobilizovaných v Rusku musí dostat alespoň nějaké vybavení. Jinak by se jednalo pouze o lehkou pěchotu. Proto Rusové nasazují všechno, co mají,“ řekl pro Kanal 24 ukrajinský major v záloze Oleksij Hetman.

„Jsou to tanky z poloviny minulého století. Přesně tyto tanky přijely do Prahy během takzvaného pražského jara. Pak tam Rusové zavedli pořádek, jak se domnívají,“ dodal Hetman.

Špatný technický stav

Podle něj jsou T-54 a T-55, které teď Moskva posílá na Ukrajinu, ve velmi špatném technickém stavu. Takovým strojům se prý říká „plešaté“, protože často postrádají pancéřování nebo přístroje pro noční vidění.

Ukrajinská armáda by si měla s těmito stroji poradit pomocí protitankových granátometů. Hetman přesto varuje před podceňováním staré techniky ze sovětských časů.

„Není to malicherná věc. Mohou být staré, ne příliš spolehlivé, ale stále jsou to zbraně. Bude to posila k tomu, co už Rusové mají,“ poznamenal ukrajinský major v záloze.

Ten se domnívá, že stará technika může mít efekt i na Rusy. Když podle něj branci uvidí, že jim velení svěřuje takový „odpad“, bude je to demotivovat, protože pochopí, jak špatně na tom jsou.

Tagy: