Olomoucké sídliště se mění v prales pohlcující hydranty i koše. Roste to do oken, zuří místní

Obyvatele olomouckého sídliště trápí hustý porost před domem

Zarostlé sídliště v Olomouci

Obyvatelé jednoho z olomouckých sídlišť si stěžují na hustou zeleň kolem svých domů. Vysokou trávu s plevelem před jejich domovem označují za prales. Od začátku roku prý porost ještě nikdo neposekal. Magistrát města však tvrdí, že vina je na straně firmy, která v místě prováděla úpravu plynovodu. Ta se však podobným nařčením brání. Případu se věnuje CNN Prima NEWS.

Několik druhů bodláků, chrpa, vlčí máky, šťovík, nesčetně druhů trávy – to vše se dá najít na jednom z městských sídlišť v Olomouci na Lazcích. Bodláky zde dosahují i více než metrové výšky, v záplavě zeleně se tu ztrácí hydranty i odpadkové koše a za desítky rostlinných druhů by se nemuselo stydět leckteré arboretum. Místní by ale byli raději, kdyby měli před domy čerstvě posečenou trávu.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Nandua útěkáře chytili odborníci z olomoucké zoo. Ujal se ho nový chovatel

Obyvatelé si stěžují, že za celou dobu, co zde bydlí, se stav veřejné zeleně takto nikdy nevymknul z rukou. „Tam to posekali, tady odjeli a měli hotovo. To stejné i z druhé strany,“ tvrdí jeden z místních. Další jsou přesvědčeni, že husté porosty kazí vzhled celého sídliště. „Pomalu už mi to roste do oken. Samozřejmě, že se mi to nelíbí,“ zní od místních.

Podle radnice ale není vina na straně místních technických služeb. „Lokalita města je skutečně problematická,“ sdělila mluvčí Magistrátu města Olomouce Radka Štědrá. „Celý problém vznikl tak, že pozemky byly dotčeny rekonstrukcí plynovodu. Za opravy je odpovědná firma, Právě tato společnost měla dát do pořádku i pozemek, uvést ho do původního stavu. Dosud ale k ničemu takovému nedošlo. Magistrát společnosti poslal výzvu,“ doplnila.

Jednatel firmy Vít Dostál však sdělil po telefonu, že úpravu pozemku měla provést jiná společnost. „Záležitosti pro nás měla zařídit jedna místní firma. Bohužel to neudělala tak, jak udělat měla. Proto jsme se v minulém týdnu obrátili na Technické služby města Olomouce. Řádně jsme jim poslali objednávku,“ řekl.

Tagy:
sídliště Olomouc tráva Radka Štědrá pozemek Lazce Vít Dostál Magistrát města Olomouc