Olympiáda bez cizinců? Japonci se připravují na hry bez zahraničních diváků

Olympijské hry v Tokiu

Japonci se připravují na hry bez zahraničních diváků (zdroj:CNN Prima NEWS)

Budou letní olympijské hry v Tokiu bez zahraničních návštěvníků? Zatím tomu vše nasvědčuje. Podle japonského deníku Mainiči šimbun se totiž japonská vláda Jošihideho Sugy připravuje na hry bez účasti diváků z jiných zemí. Definitivní rozhodnutí, zda budou cizinci vpuštěni na stadiony, by mělo padnout během následujících dní.

Japonský deník Mainiči šimbun uvádí, že vláda chce o pravděpodobném nevpuštění cizinců na stadionu rozhodnout během března. Jednat o něm bude ještě s Mezinárodním olympijským výborem.

Vláda Jošihideho Sugy se obává, že příliv sportovních fanoušků ze zemí účastnících se nadcházejících letních olympijských her by znamenal podstatný nárůst rizika šíření koronaviru.

Řada zemí se sice aktivně snaží pandemii zkrotit i právě s výhledem na olympijské hry. Masivní očkování a testování však světovou situaci nezlepší, protože v různých zemích do hry vstupují nebezpečnější koronavirové mutace.

Ještě před pár dny přitom nová šéfka organizačního výboru olympijských her v Tokiu Seiko Hašimotová řekla, že i přes pandemii by se diváci v létě měli na stadiony dostat. „Když přemýšlíme o možnosti uspořádat olympiádu bez fanoušků na tribunách, říkáme si, že by se sportovci určitě divili, proč se zrovna olympiáda a paralympiáda konají bez diváků, zatímco na jiných akcích jejich účast povolena je,“ řekla Hašimotová japonským médiím.

Podle informací deníku Mainiči šimbun to tak nyní vypadá, že v ochozech budou z řad cizinců nejspíš jen realizační týmy atletů. Jinak by na stadionech mohli být pouze Japonci.

Tagy: