Omlouvám se, vzkázal zakleknutý chlapec z Babišova mítinku. Jeho matka popsala, co se stalo

Jakub Wallis se omluvil za krádež reproduktoru na mítinku Andreje Babiše v Borovanech.

Rozhovor s matkou autisty z Borovan

Patnáctiletý autistický chlapec, který se na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO) v jihočeských Borovanech pokusil ukrást reproduktor a byl nevybíravě zadržen neoznačenými policisty, se omluvil. Mladík byl na akci s matkou, která redakci CNN Prima NEWS detailně popsala, co se odehrálo. Chování strážců zákona už prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Nejsme žádní objížděči demonstrací. Na mítinku Babiše jsem byla poprvé,“ řekla CNN Prima NEWS matka chlapce Michaela Wallisová. Přesto návštěva setkání dopadla dramatičtěji, než si vůbec dokázala představit. „Viděla jsem, že popadl reproduktor. Zůstala jsem stát a hned viděla, že ho vrátil,“ popsala sled událostí.

Následoval zásah policistů v civilu. Fotografie, na které tři z nich klečí na patnáctiletém chlapci, se rychle objevila jak v médiích, tak na sociálních sítích.

Matka chtěla volat policii

Vše se odehrálo na náměstí v Borovanech. Ve chvíli, kdy muži chlapce pacifikovali, nemohl nikdo vědět, že se jedná o policisty. „Já jsem i žádala, aby někdo zavolal policii. Vůbec mě nenapadlo, že jsou to policisté, až když mi ukázali placku. Letěla jsem ke Kubovi a řekla mu, že jsou to fakt policisté, ať se nebrání, že mu neblíží,“ pokračovala matka ve vyprávění.

„Řekla jsem: ‚Podívejte se, je nezletilý, je to autista.‘ Doufala jsem, že to vyřešíme na místě,“ dodala Wallisová. Jakuba přesto odvezli na služebnu. U výslechu policisté pochopili, že má skutečně poruchu autistického spektra. „Nakonec byli sympatičtí,“ vzpomíná Jakub.

Chlapce prý rozrušila mimo jiné slova Andreje Babiše z jiného setkání, kde své odpůrce nazval nacisty a fašisty. Za to, že odnesl přístroj, se zpětně stydí. „Chci se omluvit za to, že jsem ukradl reprák. To se nedělá,“ kál se.

Z nenávistných komentářů o tom, že jako autista neměl do Borovan vůbec chodit, si Jakub nic nedělá. Na žádný další veřejný mítink se už ale nechystá.

Tagy: