Rakušan: Zákroky policie na mítincích Babiše? Neodpustitelné, měli mít uniformu

Ministr vnitra Vít Rakušan na zahájení kampaně hnutí STAN před komunálními volbami 2022 (19.4.2022)

Andreji Babišovi vstup zakázán

Tato věc je neodpustitelná, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k zákrokům policie na mítincích šéfa ANO Andreje Babiše. Zdůraznil, že celou věc řeší výhradně policejní prezident Martin Vondrášek bez zásahu šéfa resortu, i když by na tom on sám mohl získávat politické body.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté nevybíravě zakročili proti školákovi, který chtěl ukrást Babišovi reproduktor, či zásah jejich kolegů v civilu proti protestující ženě v Českém Krumlově. Podobným zákrokům by se podle Rakušana měli policisté vyhýbat a přistupovat k nim jen v případě, že je to nutné. „Měli by být uniformováni, jasně jsme se o tom s panem policejním prezidentem bavili,“ dodal ministr.

V prvním případě měl dokonce jeden ze zasahujících během akce na sobě červenou kšiltovku s nápisem „Silné Česko“, tedy pokrývku hlavy, která pochází z marketingové dílny hnutí ANO. „Některé věci možné nejsou. Policista si nemůže dovolit mít na takové akci, pokud je ve službě, jakýkoli symbol, který by ho spojoval s nějakou politickou silou. Tato věc je neodpustitelná,“ zdůraznil Rakušan na pondělní tiskové konferenci po jednání s policejním prezidentem.

Rakušan odmítl, že by do vyšetřování zmíněných incidentů jakkoliv zasahoval. „Byť by to mohlo být politicky populární, nepřísluší mi to. S případnými postihy má přijít policejní prezident. On reagoval, a to je správně,“ konstatoval šéf hnutí STAN.

S Vondráškem se shodli, že u potenciálně rizikových akcí by měl být standardem antikonfliktní tým. „Pokud zákrok nesnese odkladu, měl by zakročit jakýkoli policista, ve všech ostatních případech ale jen ti uniformovaní. Aby lidé měli jistotu, že je k něčemu skutečně vyzývá policista,“ nastínil detaily Vondrášek.

Premiér Petr Fiala (ODS) požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili. Události označil za znepokojující. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová pak potvrdila, že GIBS spis s informacemi o zákroku převzala.

ANO vyhradí pro odpůrce speciální místa

Při zákroku v Borovanech neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor. Bývalý premiér uvedl, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu museli chlapce zadržet, a že nemohli vědět, že se jedná o autistu. Viděli podle něj pouze, že ukradl reproduktor a byl agresivní. Ve vysílání CNN Prima NEWS také prozradil, že se chce s rodinou chlapce setkat.

Policejní šéf v pondělí oznámil, že výsledky kontroly o kritizovaném zásahu v Českém Krumlově bude mít do konce týdne. Hnutí ANO v pondělí sdělilo, že na základě doporučení policejního prezidenta na mítincích pokaždé vyhradí speciální místo pro odpůrce. Vondrášek se ale proti tomuto tvrzení ohradil. Oddělovat hosty na shromážděních by podle něj bylo protizákonné.

Kritice za své chování na mítincích čelil také sám Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílejí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN a mluví o nich jako o „fašistech a nacistech“. Expremiér poznamenal, že je mu to líto a že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo.

„Je to vytrhnuté z kontextu. Pán z deníku Právo napsal názor, že v novodobé demokracii toto v Evropě neexistuje, a bylo to kdysi za nacistů v Itálii a fašistů v Německu. Nikdy jsem to neříkal, jen odkazuji na článek,“ vysvětloval svá slova Babiš v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

Babiš ve svém karavanu objíždí republiku už několik měsíců, na kontě má přibližně 150 zastávek. Tvrdí, že nejde o prezidentskou kampaň, ale propagaci hnutí ANO. Často ho doprovází jeho místopředsedové a bývalí ministři Karel Havlíček nebo Alena Schillerová.

Tagy: