Zuřivý boj o Bachmut. Za den jsme zabili stovky nepřátel, tvrdí Ukrajina i Rusko

Krvavá bitva o ukrajinský Bachmut pokračuje. Podle Velké Británie mají mít už polovinu města v moci vagnerovci. Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin uvedl, že by chtěl v roce 2024 kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Kyjev i Moskva tvrdí, že za 24 hodin okolo strategického místa padly stovky protivníků. Generální štáb Ukrajiny uvedl, že v okupovaném Berďansku jsou nemocnice plné ruských vojáků.

Ukrajina i Rusko tvrdí, že za 24 hodin v Bachmutu a okolí padly stovky vojáků protivníka. Podle Kyjeva zahynulo 221 proruských vojáků a dalších více než 300 utrpělo zranění, podle Moskvy na širší frontové linii v Doněcké oblasti zemřelo až 210 Ukrajinců. O prohlášeních obou stran, která se nedají nezávisle ověřit, informuje agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Exploze, po které už vám není pomoci. Češi se učí odhalovat smrtící triky Rusů na Ukrajině

Žoldnéři ruské Vagnerovy skupiny za poslední čtyři dny převzali kontrolu nad většinou východní části ukrajinského města Bachmut, uvedlo v sobotní analýze britské ministerstvo obrany. Frontová linie se tam podle něj nyní nachází v centru města, u řeky Bachmutky. „Ukrajinské síly drží západní část města a strhly klíčové mosty přes řeku,“ uvádí britský resort, jenž se opírá o informace vojenské rozvědky.

Ukrajina

Hlavní město: Kyjev

Prezident: Volodymyr Zelenskyj

Počet obyvatel: 44 milionů

Rozloha: 603 548 km²

Počet aktivních vojáků: cca 250 tisíc

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin navíc ve videu dostupném na internetu tvrdí, že chce příští rok kandidovat v ukrajinských prezidentských volbách. Informovala o tom agentura Unian. Prigožin je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a dosud politické ambice odmítal. V sobotu se nicméně nechal slyšet, že „když vidí, co se kolem něj děje, učiní politický coming out“.

Podle serveru Unian byla osmdesátka těžce zraněných ruských útočníků umístěna na chirurgické a ORL oddělení v ukrajinském městě Berďansk. Tamní zdravotnická zařízení jsou podle Ukrajinců plná zraněných ruských okupantů.

Na Ukrajině za poslední dva týdny zemřel rekordní počet ruských vojáků. Na základně vlastních výpočtů o tom informuje ruský opoziční web Mediazona a ruskojazyčná verze BBC. Mezi padlými převládají členové vagnerovců, ve statistikách ale figurují i důstojníci ruské armády.

Tagy: