Smuteční loučení s Patejdlem: Na poslední cestě ho provázel mohutný potlesk, mluvil i Ráž

Poslední rozloučení s Vašem Patejdlem

Desítky lidí, zejména fanoušci skupiny Elán, se ve středu přišly do baziliky Nanebevzetí Panny Marie v Praze na Strahově rozloučit se slovenským zpěvákem, klávesistou a textařem Vašem Patejdlem. Spoluzakladatel populární kapely zemřel 19. srpna po krátké a těžké nemoci ve věku 68 let. Mnozí lidé přijeli podle zápisů v kondolenční knize i ze Slovenska. Celou událost si můžete připomenout v on-line reportáži níže.

Pietní akt se konal za velkého zájmu médií. S velikým věncem přišel už půl hodiny před začátkem obřadu frontman kapely Elán Jožo Ráž, s médii nemluvil. Krátce s nimi ale slovensky promluvil bývalý český premiér Andrej Babiš (ANO). Mezi hosty byl také třeba muzikant Petr Janda, herci Pavel Nový nebo Roman Vojtek.

Do strahovské baziliky mohli jen pozvaní hosté, pro ostatní byl vyhrazen prostor na nádvoří, kde mohli dění zevnitř chrámu sledovat na obrazovce. Po pohřbu bude k dispozici veřejnosti od 1. do 9. září v Divadle Kalich kondolenční kniha.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadal jeden z posledních koncertů Vaša Patejdla? Byl plný emocí, mráz běhal po zádech

V podání Pavla Šporcla rozloučení se zesnulým muzikantem zahájila píseň Voda, čo ma drží nad vodou, k níž hudbu na text slovenského básníka Jozefa Urbana napsal právě Patejdl. Vznikla v roce 1999 jako titulní skladba pro třetí pokračování filmu Fontána pre Zuzanu. Posluchači si ji však v podání Ráže natolik oblíbili, že se ji formace rozhodla zařadit do svého koncertního repertoáru.

Patejdl se narodil 10. října 1954 v Karlových Varech. Vedle Elánu spolupracoval například i se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit Po schodoch. Vytvořil také hudbu pro film Fontána pro Zuzanu z roku 1986 nebo pro filmovou pohádku Sedmero krkavců z roku 2015. Za svou tvorbu získal řadu ocenění. Jedním z jeho posledních vystoupení byl letos 27. července koncert na festivalu Benátská! v libereckém Vesci.

Skupina Elán v rámci akce Elán 70 plánovala příští rok dva koncerty — v Praze a v Bratislavě. Hudebníci naposledy vystoupili v roce 2018, kdy při svém turné v Česku a na Slovensku mimo jiné vyprodali pražskou O2 arénu. S Elánem se následně už poněkolikáté rozloučil frontman Ráž. Důvodem jednorázového návratu v roce 2024 měla být oslava sedmdesátin Ráže a Patejdla.

Elán vznikl v roce 1968. Vydal 15 studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získal 25 platinových desek. Mezi největší hity kapely patří Láska moja, Neviem byť sám či Tanečnice z Lúčnice. Patejdl, který kromě zpěvu také hrál na klávesy, tvořil pilíř skupiny společně s Rážem a Janem Balážem.

Tagy: