Izrael v Gaze zasáhl školu ve správě OSN. 12 lidí zemřelo, tvrdí Hamás

Izraelské bombardování v Gaze (21. 10. 2023)

Izrael obklíčil město Gaza

Nejméně 12 lidí v sobotu zemřelo v Pásmu Gazy poté, co izraelský útok zasáhl školu ve správě OSN, tvrdí Hamás. Izrael neuzavře příměří s Hamásem, dokud hnutí nepropustí rukojmí, řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Z Pásma Gazy v pátek odešly desítky lidí z Francie a Německa. Rozhořčení vyvolal úder u nemocnice v Gaze. Podle tamních úřadů Izrael zasáhl zdravotnický konvoj a sanitku s těžce raněnými. Ten se však hájí tím, že vůz používalo hnutí Hamás. Izraelské bombardování Pásma Gazy zabilo podle Hamásu 9 488 lidí včetně 3 900 dětí. Armáda USA létá nad Gazou s drony ve snaze najít rukojmí, oznámil Pentagon.

Izrael nebude souhlasit s uzavřením žádného dočasného příměří s Hamásem, dokud toto radikální palestinské hnutí nepropustí více než 240 rukojmích, kterých se zmocnilo během útoku na jižní Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to v pátek prohlásil tamní premiér Benjamin Netanjahu, který dodal, že Izrael bude pokračovat v ofenzivě proti Hamásu na území Pásma Gazy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Základna teroristů, nebo uprchlický tábor? Hamás se s Izraelem přou o krvavý zásah v Gaze

Nejméně 12 lidí v sobotu zemřelo v Pásmu Gazy poté, co izraelský útok zasáhl školu ve správě OSN. Podle agentury AFP to uvedlo radikální palestinské hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne a před necelým měsícem zaútočilo na Izrael. Školy, které spravuje OSN, nyní poskytují nouzové přístřeší pro stovky vysídlených rodin.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy tvrdí, že izraelské bombardování zasáhlo u vchodu do hlavní nemocnice konvoj sanitek, který se připravoval na převoz těžce zraněných z města Gaza do Egypta. Izraelská armáda později uvedla, že jeden z jejích letounů zasáhl sanitku, tu podle ní používala skupina ozbrojenců Hamásu poblíž pozic izraelských vojáků v bojové zóně.

„Jsem zděšen oznámeným útokem v Gaze na konvoj sanitek u nemocnice al-Šífa. Záběry těl poházených na ulici před nemocnicí jsou otřesné,“ sdělil generální tajemník Organizace spojených národů Antonio Guterres v prohlášení.

Z Pásma Gazy v pátek přes hraniční přechod Rafáh odešly desítky občanů Francie a Německa. Informovaly o tom úřady těchto zemí. Podle Bílého domu opustilo od čtvrtka toto palestinské území skrze hraniční přechod s Egyptem také sto držitelů amerického pasu a další velká skupina lidí s občanstvím USA by tak měla učinit v příštích hodinách. Celkově v pátek z Pásma Gazy odešlo na 300 osob, píše agentura Reuters.

Izrael dříve před každým leteckým úderem na vojenské cíle v Sýrii předem varoval Rusko, aby ruské jednotky v Sýrii nepřišly k úhoně. Od začátku války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás už tak ale Izrael nečiní. To vedlo k dalšímu zhoršení vztahů mezi Moskvou a Jeruzalémem, napsala agentura Bloomberg.

Při izraelském bombardování v Pásmu Gazy zemřelo od 7. října nejméně 9 227 Palestinců, včetně 3 826 dětí. Informovalo o tom podle agentury Reuters palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze, ovládané hnutím Hamás.

Nad Pásmem Gazy létají americké bezpilotní letouny, které armáda Spojených států nasadila ve snaze pomoci najít a osvobodit rukojmí zadržované palestinským radikálním hnutím Hamás. Oznámilo to americké ministerstvo obrany. Mezi rukojmími, které Hamás odvlekl v říjnu při svém útoku na jih Izraele, jsou také lidé s americkými pasy.

Tagy: