Základna teroristů, nebo uprchlický tábor? Hamás se s Izraelem přou o krvavý zásah v Gaze

Izrael a Hamás se přou, co armáda židovského státu v úterý a posléze ve středu bombardovala. Zatímco Izraelci hlásí, že zničili základnu teroristů a zabili na 50 členů radikálního hnutí, Hamás reagoval, že terčem se místo základny stal uprchlický tábor a izraelské ostřelování mělo mít za následek smrt až dvou stovek civilistů. Informace z místa zuřících bojů je nemožné s naprostou jistotou ověřit. Co ale Izrael skutečně ostřeloval?

Hnutí Hamás má jasno. Teroristická organizace prostřednictví svého ozbrojeného křídla, brigády Kasám, oznámila, že terčem úterního a středečního izraelského ostřelování se stal uprchlický tábor, přičemž zde mělo zemřít sedm lidí. Tři z nich údajně měli mít navíc zahraniční pas.

Izrael pro změnu hlásil, že pálil na vojenskou základnu, kde se měl skrývat jeden z velitelů Hamásu. Jejich bilance úterního útoku? Údajně až 50 mrtvých, všichni teroristé. Hlavním cílem měl být jeden ze strůjců náhlého vpádu Hamásu na území Izraele ze 7. října, konkrétně Ibrahim Biari. Podle Izraelců skutečně skončil při ostřelování mezi mrtvými.

Zcela spolehlivě nelze ověřit ani jednu ze zpráv. Zahraniční média se však snaží, a to třeba i za pomoc svých reportérů přímo na místě, zjistit, co bylo ve skutečnosti ostřelováno.

„Čekal jsem ve frontě, abych koupil chleba, když najednou bez varování dopadlo sedm či osm raket,“ popsal americké stanici CNN svědek, který byl na místě, Mohammad Ibrahim. „Bylo tu sedm či osm děr po výbuších v zemi, byly plné mrtvých lidí. Kusy těl byly všude,“ dodal.

Izrael později tvrdil, že teroristé se skrývali v budovách, které doposud obývali civilisté. Hamás toto popírá a tvrdí, že mezi mrtvými byli jen civilisté. Izrael osočil, že se snaží „ospravedlnit hrozivý zločin proti civilistům, dětem a ženám v táboře Džabálija“.

Zmiňovaný svědek CNN řekl, že prý po explozích viděl mrtvé či zraněné civilisty včetně dětí. „Děti táhly jiné zraněné děti, jiné utíkaly, zatímco se vzduch plnil prachem. V troskách ležela těla, řada z nich nebyla k rozeznání,“ tvrdil svědek. Mezitím se podle CNN či listu The Washington Post objevily zprávy, že mrtvých měly být nakonec stovky.

Tragédie války, říkají k útoku Izraelci

Mluvčí izraelské armády Richard Hecht CNN sdělil, že se teroristé z Hamásu „skrývají za civilisty“. K tělům v utečeneckém táboře poznamenal: „To je tragédie války.“ Mimo to civilisty v Gaze vyzval, aby se přesunuli co nejvíce na jih obléhané oblasti.

Ve středu pak došlo k dalšímu útoku na Džabáliju. Ani tentokrát se válčící strany neshodnou na bilanci obětí. Izrael hlásí, že útoky byly namířené proti vůdčím postavám Hamásu, které se prý podařilo eliminovat.

Oproti tomu radikální palestinské hnutí uvedlo, že dohromady při obou úderech zemřelo nejméně 195 Palestinců, dalších 777 lidí utrpělo zranění a pohřešovat se má asi 120 lidí. Zprávy nelze věrohodně ověřit.

Samotný tábor Džabálija má mít podle katarské televize Al-Džazíra asi 116 tisíc obyvatel. Jde o jeden z největších táborů svého druhu v Pásmu Gazy. Organizace spojených národů (OSN) zde spravuje tři školy a poskytuje nouzové přístřeší vysídleným rodinám.

Tagy: