Těžké ztráty Hamásu. Zabili jsme 150 teroristů, hlásí Izrael. Boje mohou trvat i rok

RPG-7 k Hamásu nerozlučně patří

Izraelská armáda počítá s tím, že boje v Pásmu Gazy potrvají rok, a je připravena rozšířit vojenské operace i do oblastí, kde dosud nikdy nepůsobila, informoval podle vyjádření tamní televizní stanice Channel 12 web The Times of Israel. Izraelská 401. brigáda zlikvidovala přibližně 150 teroristů a získala kontrolu nad baštami Hamásu v severní Gaze, uvedla armáda. Za raketu, která zasáhla nemocnici Šífa, jsou odpovědné teroristické organizace, sdělil mluvčí obranných sil židovského státu Avichay Adraee. Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s BBC vyzval Izrael, aby přestal zabíjet malé děti a ženy.

Izraelská armáda podle televize Channel 12 počítá s tím, že boje v Pásmu Gazy potrvají rok. Obranné síly jsou rovněž připraveny rozšířit vojenské operace i do oblastí, kde dosud nikdy nepůsobily. Tvrzení izraelské televize, jež se odvolává na nejmenované zdroje, přinesl web The Times of Israel. „Není žádný tlak na spěch,“ uvedla stanice. „To je zpráva, kterou armádní velitelé dostávají neustále: Pracujte pomalu a bezpečně. Dosáhněte výsledků.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás je jako nádor, musí se vyříznout. Bombardování Gazy je chirurgické, říká Pacovský

Podle informací televize se izraelská armáda připravuje na „období jednoho roku bojů, a to v různých oblastech i různými metodami“. Na jeho konci má být splnění izraelského cíle a nástup nové vlády v Gaze, v níž nebude zastoupeno palestinské radikální hnutí Hamás a která nebude podporována Íránem.

Až 39 dětí umístěných v nemocnici Šífa je v ohrožení života poté, co se největší lékařské zařízení v Gaze ocitlo bez proudu. Podle agentury Reuters to oznámily palestinské úřady pod nadvládou Hamásu. Celkový provoz zdravotnického komplexu má být přerušen kvůli bojům v okolí, uvedly úřady dříve.

Izraelská armáda hlásí další úspěchy na bojišti. „Naše 401. brigáda zlikvidovala přibližně 150 teroristů a získala kontrolu nad baštami teroristů Hamásu v severní Gaze. Mezi cíle patřily výrobny zbraní, odpalovací stanice i podzemní tunely,“ napsali zástupci armády na sociální síti X.

Mluvčí obranných sil Izraele v arabských jazycích Adraee podle webu The Jerusalem Post v pátek uvedl, že za raketou, která zasáhla nemocnici Šífa, stojí samotné teroristické organizace operující v Gaze, které provedly „neúspěšný start během pokusu ostřelovat izraelské území“. Na sociální síti X rovněž uvedl, že „podle systémů armády zasáhly budovu nemocnice rakety z ruční zbraně RPG“.

Reakce mluvčího byla zveřejněna krátce poté, co se na sociálních sítích objevily záběry z komplexu nemocničního zařízení, na nichž bylo zachyceno mnoho zraněných a mrtvých těl, a to včetně dětí. Za masakr byly podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, které je pod kontrolou radikálů, odpovědné izraelské síly. Záznam ověřila i agentura Reuters.

Izrael musí přestat zabíjet malé děti a ženy. V rozsáhlém rozhovoru s britskou veřejnoprávní vysílací společností BBC to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Izraelské bombardování Pásma Gazy podle něj nemá „žádné ospravedlnění“ a z příměří by Izrael profitoval. Šéf Elysejského paláce zároveň Izraeli přiznal právo na sebeobranu. „De facto – dnes jsou bombardováni civilisté, de facto. Tyto malé děti, tyto ženy, tito staří lidé jsou bombardování a zabíjeni. Takže pro to není důvod a žádné oprávnění. Naléháme proto na Izrael, aby přestal,“ řekl Macron.

Tagy: