Útok ze vzduchu, z moře a po souši. Izrael dokončuje přípravy na vpád do Gazy

Odvetný útok Izraelců v Gaze (7.10.2023)

Izraelská armáda v sobotu v podvečer uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy. Na bezpečné trase v Gaze byl při převozu na jih zasažen konvoj zejména s ženami a dětmi. Nečekaný úder si vyžádal život nejméně dvanácti lidí, uvedla BBC. Izraelské nálety a operace v Gaze si vyžádaly přes 2 200 obětí, z toho 724 dětí, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izrael v noci na sobotu zabil v Gaze velitele vzdušných sil Hamásu, měl se podílet na plánování masakru. Egyptské úřady oznámily, že otevřely hraniční přechod Rafáh pro cizince, kteří chtějí opustit Pásmo Gazy, informoval server The Times of Israel (ToI).

Izraelská armáda v sobotu v podvečer uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel. Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy a koordinovaný útok ze vzduchu, z moře a po souši“.

Prchající konvoj na „bezpečné trase“ v Gaze směrem na jih zasáhl nečekaný úder, který si vyžádal nejméně dvanáct obětí. Cestu do bezpečí hledaly zejména ženy s dětmi, některým bylo od dvou do pěti let, informovala BBC. K útoku došlo v pátek večer. Palestinské ministerstvo zdravotnictví z útoku obvinilo Izrael. Izraelské obranné síly uvedly, že útok vyšetřují.

Izraelské nálety a operace v palestinském Pásmu Gazy si vyžádaly už 2 215 obětí, z toho 724 dětí. Údaje podle deníku Washington Post zveřejnilo v sobotu palestinské ministerstvo zdravotnictví. Na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje, je obětí střetů podle stejného zdroje 54 a zraněných 1 100. Není jasné, jaký podíl mrtvých tvoří islamisté z hnutí Hamás.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi jsou ozbrojenější než Izraelci, překvapil expert. Popsal, co dělat při útoku teroristy

Počet palestinských obětí je týden po útoku ozbrojenců Hamásu na Izrael podobný jako v 50denní válce mezi Izraelem a Hamásem v roce 2014. Současný konflikt si ale vyžádal více izraelských životů: při útoku ozbrojenců z Hamásu zahynulo nejméně 1 300 lidí, převážně civilistů.

Izraelský vzdušný úder v noci na sobotu zabil v Pásmu Gazy velitele vzdušných sil radikálního palestinského hnutí Hamás Muráda abú Muráda. Podle deníku The Times of Israel to oznámila izraelská armáda. Murád abú Murád se velkou měrou podílel na organizaci masakrů spáchaných bojovníky Hamásu během jejich útoku na Izrael z minulého víkendu a na výcviku těchto radikálů, sdělily také podle izraelského tisku izraelské síly.

Egyptské úřady oznámily, že otevřely hraniční přechod Rafáh pro cizince, kteří chtějí opustit Pásmo Gazy, informoval v sobotu server The Times of Israel (ToI). Egypt se na otevření dohodl s Izraelem, Spojenými státy a Katarem.

Izrael zasáhl cíl Hizballáhu v jižním Libanonu poté, co se do židovského státu infiltroval neidentifikovatelný létající objekt, informoval deník Hárec. Podle izraelských obranných sil šlo zároveň o reakci na střelbu na izraelský dron. Reportéři stanice CNN v sobotu v ranních hodinách slyšeli na jihu Libanonu dvě hlasité exploze.

Hamás vítá Putinův přístup ke konfliktu, uvedla teroristická organizace v prohlášení ze sobotního rána. „Oceňujeme jeho pozici k probíhající sionistické agresi proti našemu lidu a jeho odmítnutí obléhání Gazy, odříznutí humanitární pomoci a cílení na tamní civilisty,“ citovala palestinské bojovníky CNN. Putin, na jehož rukou je krev tisíců ukrajinských civilistů, dříve vyzval obě strany izraelsko-palestinského konfliktu k omezení civilních obětí.

Tagy: