Lži, osočování soupeřů a rozdělená země. Pavel se opřel do „kartelu Zeman–⁠Babiš“

Petr Pavel zvítězil v prvním kole prezidentské volby.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Jsem nezkušený v politice, kterou reprezentují Andrej Babiš a Miloš Zeman – založené na lžích a rozdělování společnosti. Babiš je součástí kartelu se Zemanem. Den po prvním kole voleb to prohlásil Petr Pavel. Právě ten úvodní klání ovládl a porazil Andreje Babiše se ziskem 35,40 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 68,24 procenta voličů. Babiš už v sobotu Pavla přirovnal k Vladimiru Putinovi a mluvil o něm jako o vládním kandidátovi a komunistickém rozvědčíkovi, přestože sám má komunistickou minulost.

„Andrej Babiš rád používá slovo nebo sousloví ‚polistopadový kartel‘ a zřejmě asi tento druh uvažování je mu blízký. Tady je potřeba říct, že Andrej Babiš je v současné době kartelem Andrej Babiš a Miloš Zeman. A z tohoto pohledu on k tomu přistupuje,“ podotkl Petr Pavel v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Kritikou následně nešetřil. Odmítl, že by jeho slabinou pro druhé kolo měla být nezkušenost v politice. „Nezkušenost v politice rozhodně nemám. Nemám zkušenost s politikou, kterou reprezentují Babiš a Zeman, tu politiku, která je založená na překrucování, na lžích, na osočování soupeřů, na rozdělování společnosti,“ ohradil se.

České prezidentské volby jsou podle listu The New York Times (NYT) důležité ani ne tak pro to, co přinesou, jako spíše pro to, co ukončí: éru dosavadního „excentrického a tvrdě pijícího“ prezidenta, který se často dostával do sporů s českou vládou a evropskými spojenci kvůli snaze o sbližování s Ruskem a Čínou.

Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému dalo hlas 34,99 procenta voličů.

V druhém kole má podle sázkových kanceláří větší šanci na úspěch Petr Pavel. „Je to obrovský favorit a Babiš je velký outsider,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák. Pavlovo vítězství předpovídají také političtí komentátoři.

Tagy: