Ukrajinci zesilují útoky na východě země. Zamrzající bahno jim hraje do karet

Ukrajinci pálí na ruské pozice z houfnice M777

Ukrajinská ofenziva po zimě

Ukrajinci mají zesilovat útoky v Luhanské oblasti. S příchodem zimy a zamrznutím půdy se totiž zlepšují podmínky pro ofenzivní operace, uvádí americký Institut pro studium války (ISW). Počet padlých ukrajinských vojáků od únorového ruského vpádu na Ukrajinu nepřevyšuje 13 tisíc. Uvedl podle agentury Unian zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Ruský prezident Vladimir Putin označil v hovoru s německým kancléřem Olafem Scholzem útoky na ukrajinskou energetiku za „vynucenou a nevyhnutelnou reakcí na provokace Ukrajiny“.

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak uvedl, že od letošního ruského vpádu na Ukrajině nepadlo více než 13 tisíc vojáků. Dodal, že největší ztráty ukrajinské armády tvoří ranění. Civilní oběti na Ukrajině podle něj ale přesáhly už 20 tisíc.

Podoljak tak reagoval na vyjádření předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která tento týden řekla, že od začátku války v únoru padlo už 100 tisíc ukrajinských vojáků. Evropská komise ale nedlouho poté její vyjádření upravila a větu o padlých z něho vyňala. Mluvčí komise vysvětlila, že původní vyjádření bylo nepřesné, protože uvedený počet měl popisovat celkové ztráty ukrajinské armády, tedy zabité i raněné vojáky.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 a Austrálie se dohodly na zavedení maximální ceny za ruskou ropu ve výši 60 dolarů za barel, tedy na úrovni, na které se shodla také Evropská unie. Vyplývá to ze společného prohlášení G7 a Austrálie. Západní země se dlouhodobě snaží omezit příjmy ruského režimu a připravit jej o zdroje k financování války na Ukrajině.

Německo se chystá Ukrajině dodat dalších sedm samohybných protiletadlových kanónů Gepard. Informovala o tom v sobotu německá vláda. Dosud Berlín Kyjevu poslal 30 těchto systémů. Podle magazínu Der Spiegel, který o další pomoci informoval jako první, dostane Ukrajina sedm gepardů, které byly původně určeny k sešrotování.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil v telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, že raketové útoky na ukrajinskou infrastrukturu jsou „vynucenou a nevyhnutelnou reakcí“ na provokace Ukrajiny. Šéf Kremlu dále označil západní podporu Kyjevu za „destruktivní“ a vyzval Berlín, aby přehodnotil svůj přístup. Vyplývá to z prohlášení, které k telefonátu státníků vydal Kreml. Scholz podle svého mluvčího vyzval Putina, aby co nejdříve našel diplomatické řešení války a stáhl z ukrajinského území ruské jednotky.

Moskva odmítá provést kroky, kterými americký prezident Joe Biden podmínil jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, informoval podle agentury Interfax Kreml. Biden sdělil, že by s Putinem hovořil jen tehdy, pokud by šéf Kremlu prokázal úmysl válku na Ukrajině ukončit.

Ukrajinci patrně zesilují útoky na frontové linii v Luhanské oblasti. S příchodem zimy a zamrznutím půdy se zlepšují podmínky pro ofenzivní operace v Donbasu, uvedl ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti americký Institut pro studium války (ISW).

Tagy:
válka Vladimir Putin Evropa NATO Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu