Rakev s královnou Alžbětou II. dorazila do Londýna. Kolonu sledovaly tisíce lidí

Královnina rakev dorazila do Londýna. Kolonu sledovaly tisíce lidí

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Procesí s rakví královny Alžběty II. prošlo skotským Edinburghem, v místní katedrále svatého Jiljí následovala mše za zesnulou panovnici. V úterý večer byly ostatky panovnice převezeny do Londýna. Cestu kolony s rakví z letiště do Buckinghamského paláce sledovaly tisíce lidí.

Davy lidí čekaly na kolonu v centru Edinburghu, další vyprovázely královnu na poslední cestu již v pondělí odpoledne z paláce Holyroodhouse do katedrály svatého Jiljí po tzv. Royal Mile. V katedrále se jí mohla poklonit veřejnost. Smutečního průvodu se zúčastnil král Karel III., který jej vedl. Za ním šli další členové královské rodiny. Královna-manželka Camilla jela ve voze za hlavní částí procesí.

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. v úterý – pátý den po jejím úmrtí – opustila Skotsko. Kolem 19:00 byla  za doprovodu princezny Anny přepravena z Edinburghu na vojenské letiště Northolt v Londýně, odkud zamířila do Buckinghamského paláce. Tam se s panovnicí budou moci rozloučit členové královské rodiny.

Karel III. v úterý navštívil Severní Irsko. Na cestě ho doprovází královna-manželka Camilla. Do Belfastu dorazil panovník po 13. hodině.

Ve středu se rakev přesune do Westminsterského paláce. Před ním se lidé už od pondělí řadí do fronty, která se podle očekávání rozroste do tisíců účastníků. Lidé se budou moci ve velkém Westminsterském sále zesnulé královně poklonit až do ranních hodin 19. září, kdy se bude konat pohřeb.

Státní pohřeb se uskuteční v Londýně 19. září. Británie ho zažila naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. Do Londýna se sjede řada státníků z celého světa, včetně monarchů. Účast už přislíbil mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala (ODS).

Tagy: