Šok i nadšení. Král s Williamem zavítali mezi lidi, ochranka překvapila radou

Král Karel III. spolu se synem, princem Williamem, nečekaně zavítal mezi lidi (17.9.2022)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Znovu byl otevřen přístup k frontě vedoucí k sídlu britského parlamentu, kde je vystavena rakev královny Alžběty II. Král Karel III. s princem Williamem nečekaně zavítali mezi lidi v dlouhé řadě těch, kteří čekají ve frontě na rozloučení s královnou. Ochranka panovníka pak překvapivě rozdávala rady. Do Londýna míří první smuteční hosté, kteří se budou účastnit státního pohřbu panovnice. Vnoučata Alžběty II. budou u její rakve v sobotu večer držet patnáctiminutovou stráž.

Přístup do fronty vedoucí k sídlu parlamentu v centru Londýna, kam se lidé chodí poklonit zesnulé královně Alžbětě II., se po více než sedmi hodinách opět otevřel. Doba čekání podle průběžně aktualizovaného odhadu britských úřadů nyní činí 16 hodin.

Britská vláda brzy ráno, kdy čekací doba přesahovala 24 hodin, vyzvala lidi, aby necestovali do metropole s cílem připojit se do fronty. Teplota v noci klesla pod 10 °C, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Někteří si dokonce frontu vystáli dvakrát.

Atmosféra ve frontě se navíc mění s tím, jak v ní člověk postupuje. Hlasatelka BBC Victoria Fritzová v ní čekala 14 hodin a uvedla, že čím blíže je člověk k místnosti, v níž je rakev s ostatky královny uložena, tím vážnější atmosféra je.

Právě k frontě se v sobotu brzy odpoledne nečekaně vydal král Karel III. s princem Williamem. „Doufám, že nejste příliš zmrzlá,“ bylo slyšet, jak říká král jedné ženě. Princ si pak s lidmi v davu potřásal rukou. Když král procházel frontou, ochranka důsledně vyzývala lidi, aby „odložili telefony, podalisi s členy královské rodiny ruce a ten okamžik si užili“, píše BBC.

V sobotu večer se pak vnoučata Alžběty II. – včetně prince Harryho a Williama – dostaví do Westminsterského paláce, kde budou zhruba patnáct minut držet čestnou stráž u královniny rakve. Princ Harry si u této příležitosti smí obléci vojenskou uniformu. Vigilii u královny v pátek držel i král Karel III. se sourozenci.

Do Londýna se navíc sjíždí první smuteční hosté z řad politiků a zástupců spojenců Velké Británie. V sobotu by měl přiletět například japonský císař Naruhito a císařovna Masako – jedná se o jejich první zahraniční cestu od nástupu na trůn v roce 2019. Na pondělní státní pohřeb přicestuje více než 500 hlav států a vládních představitelů z celého světa. Po ceremonii budou následovat dvě minuty ticha a smuteční průvod. Rakev s královnou bude uložena do hrobky na hradě Windsor.

Tagy: