Zeman v eurovolbách ocenil ANO, Turka i Konečnou. Vládní strany podle něj neuspěly

Exprezident Miloš Zeman ve vysílání Interview SPECIÁL s moderátorkou Terezií Tománkovou (16. 8. 2023)

Vše o eurovolbách: Kdo jsou vítězové a poražení a co bude dál?

České eurovolby vyhrálo hnutí ANO, které bude mít sedm europoslanců. Druhá skončila koalice Spolu se šesti křesly. Posílili naopak Starostové (dvě křesla), koalice kolem komunistů (dvě křesla) a překvapivě připadnou dva mandáty také koalici Přísaha a Motoristé. Oslabila Okamurova SPD (jedno křeslo) a poraženým voleb se stali Piráti (jedno křeslo). Volební účast se v Česku vyšvihla na rekordních 36,45 procenta, ve všech krajích pak překonala 30 procent. Výsledky oficiálně zveřejnil Český statistický úřad. K výsledkům se vyjádřil prezident Petr Pavel i bývalá hlava státu Miloš Zeman.

České volby do Evropského parlamentu vyhrálo opoziční hnutí ANO, bude mít sedm europoslanců, o jednoho více než dosud.

Druhá skončila koalice vládních stran Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která bude mít šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly.

Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, která při první účasti v eurovolbách získala dva mandáty.

Stejný počet europoslanců, tedy dva, bude mít koalice Stačilo! v čele s KSČM.

Dvě křesla obsadí také vládní Starostové, kteří si o jedno křeslo polepšili v porovnání s minulými eurovolbami v roce 2019.

Výsledky evropských voleb podle obcí

Pohoršili si Piráti. Ti budou mít místo dosavadních tří pouze jednoho evropského poslance.

Podobně dopadla koalice hnutí SPD s Trikolorou, která bude mít rovněž jen jednoho europoslance. SPD přitom obhajovala dva mandáty.

K letošním volbám do Evropského parlamentu přišlo v Česku 36,45 procenta oprávněných voličů. Je to nejvyšší účast od vstupu České republiky do Evropské unie. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta. Čeští europoslanci obsadí celkem 21 křesel.

Nepřehlížejme nárůst počtu extremistů, varoval Pavel

K výsledkům voleb se vyjádřil i prezident Petr Pavel. „Blahopřeji zvoleným europoslancům a děkuji všem voličům, kteří přišli k volbám do Evropského parlamentu. Účast dosáhla 36 procent, byla tak nejvyšší od našeho vstupu do EU,“ uvedl na síti X s tím, že i tak se Česko v otázce zájmu umístilo mezi členskými státy na chvostu.

„Co nemůžeme přehlížet, je nárůst podpory extremistů v Evropě. Musíme tyto hlasy vnímat a přemýšlet, proč se to děje,“ stojí v příspěvku. Prezident přesto věří, že „základní hodnotové směřování Evropské unie v otázkách bezpečnosti nebo demokracie se po těchto volbách nezmění“.

Výsledky okomentoval i exprezident Zeman. „Očekával jsem, že evropské volby budou referendem o vládní politice, a to se také skutečně potvrdilo,“ uvedl na svém facebookovém profilu a ocenil výhru opozičního hnutí ANO.

Překvapil ho i úspěch Filipa Turka, zisk koalice Stačilo! podle svých slov očekával. „Z vládních stran nejhůře dopadli Piráti, ale v podstatě žádná z vládních stran si nemůže připsat jakýkoli úspěch,“ zhodnotil.

V EP se hraje i o nejvyšší post

Evropské volby nerozhodují pouze o složení europarlamentu, ale také o tom, kdo následně stane v čele nové Evropské komise. Ukáže se, zda nejvyšší post v EU obhájí právě Ursula von der Leyenová, nebo zda ji nahradí někdo jiný, například bývalý italský premiér Mario Draghi, o kterém se v posledních dnech začalo více mluvit v souvislosti s tím, že má podle médií podporu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Příští šéf unijní exekutivy musí na svou stranu získat kvalifikovanou většinu unijních premiérů a prezidentů a zároveň i většinu v Evropském parlamentu, což je 361 hlasů.

O novém předsedovi či předsedkyni EK by se mohlo hlasovat už na ustavující schůzi nového europarlamentu, která proběhne od 16. do 19. července ve Štrasburku. Následující možnost pak bude až po letní přestávce, na zasedání EP v září.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO se z Green Dealu nevylže, řekl Skopeček. Věcnost v politice není sexy, stěžoval si Nacher

Tagy: