Skopeček: ANO se z Green Dealu nevylže. Věcnost v politice není sexy, stěžoval si Nacher

Poslanec Patrik Nacher (za ANO)

Nacher a Skopeček promluvili o debatě lídrů

Média nemají zájem o kultivaci politické kultury v Česku, je přesvědčený Patrik Nacher (ANO). Uvedl to v reakci na vyhrocenou předvolební debatu mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. Podle Jana Skopečka (ODS) prosadila Zelený úděl již vláda hnutí ANO. Oba politici se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřili také ke středeční tragické srážce vlaků v Pardubicích.

Nacher se pozastavil nad vyhroceností předvolební debaty napříč politickým spektrem. „Vadí mi konfrontační styl kampaně koalice SPOLU,“ upřesnil Nacher. Očekával, že po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se politické vášně uklidní i v Česku. Následný vývoj Nachera zklamal. „Co jste ve svém stylu změnili po atentátu na Roberta Fica?“ položil otázku vládnímu politikovi.

ČTĚTE DÁLE: Nečekaný zvrat. Turek se před volbami již neukáže v debatách, chce mírnit vášně

Jan Skopeček kritiku odmítl. „Kdybych zvlášť vytrhával každý útok a úražku, kterou v poslanecké sněmovně pronesou Andrej Babiš s Tomiem Okamurou, tak je to neporovnatelné s námi,“ argumentoval rodák ze středočeských Hořovic.

Oba hosté se shodli v tom, že na současné vyhrocené politické debatě mají významný podíl média. „Média nás tlačí do konfrontace, když se jde po věcnosti, tak to moc nikoho nezajímá. Není to sexy,“ postěžoval si Nacher.

Ohledně odpovědnosti za vyznění současné Zelené dohody pro Evropu se naopak oba politici rozcházejí. „Hnutí ANO se z Green Dealu nevylže,“ uvedl ostře Skopeček s poukazem na to, že se na schvalovacím procesu dohody významným způsobem podílela předešlá vláda Andreje Babiše.

Nacher se proti Skopečkovi zásadně ohradil. „Babiš vyjednal pro Českou republiku v rámci Green Dealu lepší podmínky,“ uvedl. „Současná vláda pak začala schvalovat konkrétní kroky. My tomu ze začátku tleskali, ale teď je to přes čáru,“ dodal rozhorleně.

Nacher i Skopeček vyjádřili soustrast pozůstalým po vlakovém neštěstí v Pardubicích. „Pro mě je to osobní. Tu trať využívám často,“ uvedl Skopeček. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že i přes tragickou nehodu jsou české vlaky bezpečné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala v debatě překonával sám sebe, shodli se experti. Babiš je překvapil mizernou přípravou

Tagy: