Celebrity, bafuňáři i vrcholní politici. Kdo v roce 2024 usedne na lavici obžalovaných?

Jana Nečasová (Nagyová) u soudu

Kauzy, které se budou řešit v roce 2024

Bývalí i současní vrcholní politici, sportovní bafuňáři nebo celebrity. Takto různorodá skupina usedne na lavici obžalovaných i v roce 2024, kdy se očekává řada zásadních rozsudků. Kdo bude odsouzen, nebo naopak osvobozen?

O Čapím hnízdě, rekreačním objektu ve Středočeském kraji, se mluví už dlouho. Posledních osm let hlavně kvůli expremiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Ten čelí obžalobě, že padesátimilionovou dotaci na výstavbu areálu získal nelegálně.

ČTĚTE TAKÉ: Disidenti budou mít jistotu průměrného důchodu, schválila vláda. Potřebují osvědčení

„Vůbec nechápu, proč je to před soudem. Je to 15 let stará kauza, žádné důkazy nejsou, nic jsem neudělal, politická objednávka,“ tvrdil v lednu 2023 předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Babiše původně zdejší městský soud zprostil obžaloby, jenže odvolací vrchní soud rozsudek zrušil a případ se tak bude projednávat znovu v polovině února.

„Jsou předvoláni dva zpracovatelé znaleckých posudků. Dále bude prováděno dokazování listinami. V současné době žádné další důkazy navrhované nejsou,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Po více než deseti letech by se mohl dozvědět definitivní rozsudek také další bývalý premiér Petr Nečas, který už roky čelí stíhání v několika kauzách a justice doposud neuzavřela tu, která se týká možného uplácení poslanců ODS lukrativními funkcemi.

„Tento případ není jen selhání nejvyšších politických představitelů země, ale je to také případ selhání soudní moci,“ dodala předsedkyně trestního senátu Anežka Pudilová.

Sexuální aféry

Zatímco Nečas dostal podmínku a přísnější trest mu zřejmě nehrozí, jiný známý politik se musí obávat víc. Justice by totiž měla rozhodnout o odvolání exposlance Dominika Feriho a říct, jestli půjde na tři roky do vězení kvůli znásilňování mladých žen.

„Je zjevné, že má nevina byla prokázána a je jasná. Nebudu si připouštět vinu za něco, co se nikdy nestalo,“ uvedl na konci října Feri.

Obžalobě ze čtyř desítek znásilnění čelí také lékař celebrit – psychiatr Jan Cimický. Ten usedne poprvé na lavici obžalovaných hned na začátku ledna.

Sportovní funkcionáři

Samostatnou kapitolou jsou pak kauzy sportovních funkcionářů a zejména pak těch fotbalových. Bývalý fotbalový boss Miroslav Pelta by se měl dozvědět, jestli půjde na šest let do vězení kvůli zmanipulování sportovních dotací.

Peltu ve funkci šéfa českého fotbalu nahradil Roman Berbr a i ten skončil před soudem. Podle obžaloby ovlivňoval nasazování rozhodčích do fotbalových zápasů – sudí údajně zároveň byli podplacení. Berbr jakoukoliv vinu odmítá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Feri vinen ve všech bodech obžaloby. Soud ho poslal na tři roky do vězení s ostrahou

Tagy: