Zatopené sklepy i knihovna. Povodňová situace na většině míst kulminuje

Rozvodněná řeka Labe v Brodě na Náchodsku

Hladiny řek nadále stoupají i během druhého svátku vánočního

Hladiny řek nebezpečně stoupají i během druhého svátku vánočního, podle meteorologů hrozí jejich vzestup po celém Česku. Po 11:00 byl některý z povodňových stupňů na více než 130 místech, z toho na 14 místech byl zaznamenán nejvyšší, třetí stupeň. Někde hladiny řek začaly klesat, uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Rozvodněné řeky způsobují problémy zvláště v severovýchodní části Čech, například v Děčíně museli začít vyklízet knihovnu. Hasiči vyjíždějí k odčerpávání vody zvláště ze sklepů.

Pracovníci ČHMÚ po 11:00 oznámili, že v následujících hodinách očekávají, že hladiny toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Vysočinu budou kulminovat či mírně klesat. „Vzestupy očekáváme již pouze na dolním toku Sázavy a na středním a dolním toku Labe, kde je již nyní hladina na úrovni pro třetí stupeň povodňové aktivity. Vzestup hladiny očekáváme i na dolním toku Moravy, kde v Lanžhotě hladina dosáhne úroveň druhého stupně povodňové aktivity,“ sdělili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evakuovaní na Jihlavsku mohou domů, hasiči zpevnili hráz rybníka. Jinde nebezpečí povodní trvá

Dolní tok Labe v Ústeckém kraji dál stoupá. Třetí stupeň povodňové aktivity platí v Litoměřicích, Ústí nad Labem i Děčíně. Zaplaveny jsou části silnic, města nedoporučují lidem, aby vstupovali na cyklostezku podél řeky. U podjezdu do centra Ústí se naváží části protipovodňové stěny. Podle předpovědi meteorologů by hladina řeky mohla stoupnout na 660 centimetrů v krajském městě.

V Ústí nad Labem voda zaplavila část silnice v protipovodňové vaně v Přístavní ulici pod mostem Dr. Edvarda Beneše. Motoristé neprojedou úsekem od kruhového objezdu pod Větruší směrem na Děčín a musí přes centrum. „Chceme do poslední chvíle zachovat průjezd přes centrum pro motoristy a zejména pro MHD. Pokud to nebude možné, budou se muset přes Severní Terasu,“ uvedl primátor primátor Petr Nedvědický (ANO). Voda natekla do několika sklepů. „Lidé by neměli podle hasičů vodu teď odčerpávat, musí se počkat, až hladina opadne, město má připravené vysoušeče, které může obyvatelům zapůjčit,“ řekl Nedvědický.

Děčín uzavřel komunikaci směrem do Žlebu. Vyklízí se suterén městské knihovny, která se odpojuje od vody a elektřiny, do odvolání bude uzavřena, řekla mluvčí radnice Romana Silvarová. Knihovna se nachází v blízkosti Labe. Od pondělí je zavřený viadukt v Krokově ulici u Libverdy a stojí protipovodňová stěna v ulici U Přístavu. „Ta trochu prosakuje, takže na místě pomáhají hasiči stěnu zpevnit,“ uvedla Silvarová. Uzavřena je cyklostezka do Německa a nábřeží.

Kde všude platí nejvyšší stupeň nebezpečí?

Řeky Jihlava a Sázava byly ráno na čtyřech místech kraje Vysočina na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni, do 12:00 klesly na druhý povodňový stupeň. Jihlava v Ptáčově a Bransouzích, Sázava v Chlístově a ve Světlé nad Sázavou. Na druhém povodňovém stupni jsou stále Želivka v Želivi, Svratka v Dalečíně a Oslava v Mostišti.

Na jihu Čech jsou na několika místech řeky na druhém povodňovém stupni, který znamená zvýšenou pohotovost. Jedná se o toky Nežárka v Hamru a Lásenici, Lužnice v Klenovicích a Moravská Dyje v Janově. V kraji nebudou podle meteoroložky Markéty Augustinové téměř žádné srážky; tání sice bude pokračovat, ale situace by neměla být dramatická.

Hladina řeky Moravy v Moravičanech na Šumpersku zůstává po poledni stále ve třetím povodňovém stupni, voda tam již však začala klesat. Naopak kvůli stoupající hladině řeky Moravy byl vyhlášen dopoledne druhý povodňový stupeň na řece Moravě v Olomouci. Na dvou místech v regionu zůstávají zaplaveny silnice, jde však o komunikace nižších tříd.

První stupeň nadále platí v Habarticích, Lošticích a v Raškově na Šumpersku, Oslavy v Dlouhé Loučce, Oskavy v Uničově, Bystřice ve Velké Bystřici. První povodňový stupeň stále platí také v Kokorách na Přerovsku a na Blatě v Klopotovicích na Přerovsku, nadále zůstává rovněž na Romži v Polkovicích na Přerovsku a nově také na přítoku Hloučely do vodní nádrže Plumlov.

V Královéhradeckém kraji byly ráno povodňové stupně na více než 20 místech. Hladina Labe překročila třetí, nejvyšší stupeň stupeň ve Vestřevi, na přehradě Les Království, ve Stanovicích na Trutnovsku a v Brodu na Náchodsku a také na Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Druhý stupeň byl ráno na čtyřech místech a na dalších nejnižší první, vyplynulo z údajů meteorologů. Rozvodněné řeky komplikují v kraji místy dopravu. Z důvodu zaplavení byly ráno uzavřeny silnice Albrechtice –⁠ Týniště nad Orlicí a Kostelec nad Orlicí –⁠ Suchá Rybná.

Třetí povodňový stupeň byl v Pardubickém kraji v poledne na dvou místech, a to na Labi v Němčicích a na Chrudimce v profilu Padrty. Druhý stupeň povodňové aktivity překročilo Labe v Přelouči, Chrudimka v Nemošicích a Hamrech, Novohradka v Úhřeticích a Divoká Orlice v profilu Nekoř. První stupeň byl v poledne například na Loučné v Dašicích. Hladiny řek se většinou už nezvyšovaly. Rozvodněné toky na několika místech komplikovaly dopravu, například kvůli zatopení podjezdu nebyla průjezdná silnice mezi Rychnovem na Moravě a obcí Žichlínek na Orlickoústecku. Labe se rozlilo na okolní louky také u Hrobic na Pardubicku. Tam dopoledne hasiči zachraňovali pět lidí a dvě kočky z chatové oblasti, uvedli na webu.

Třetí povodňový stupeň platí na čtyřech místech ve středních Čechách. Nově ho dosáhly Sázava v Nespekách na Benešovsku a Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Na třetím, nejvyšším stupni je nadále Sázava v Kácově a ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. V Kácově voda zaplavila některé silnice a dostala se do sklepů pivovaru, ve Zruči instalovali protipovodňové zábrany. Druhý stupeň platí ve středních Čechách na Cidlině v Sánech na Nymbursku, na Jizeře v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a na Mrlině ve Vestci na Nymbursku. Krajští cestáři museli podle mluvčí Petry Kučerové už dříve kvůli rozlitým hladinám řek uzavřít některé silnice. Nově je neprůjezdná silnice mezi Nebužely a Kroužkem na Mělnicku. Důvodem jsou v tomto případě popadané stromy.

Tagy: