CNN: 2023 byl nejteplejším rokem za 125 tisíc let. Jak letos příroda zasáhla do života lidí?

Rok 2023 byl údajně nejteplejším za posledních 125 tisíc let

Rok 2023 byl tím vůbec nejteplejším za posledních nejméně sto dvacet pět tisíc let. Vědci varují, že svět je již velmi blízko bodu, po jehož dosažení bude pro lidstvo těžké přizpůsobit se. Hlavní klimatický reportér CNN Bill Weir připomněl, jak letos příroda zasahovala do lidských životů.

Podle vědeckých poznatků byl rok 2023 nejteplejším rokem na Zemi za posledních 125 tisíc let. Trhal rekordy způsobem, který je těžko pochopitelný, a vyvolal události, které, upřímně řečeno, překonaly naše představy. Kdo by si dokázal představit 31 dní v kuse s teplotou nad 43 stupňů, a to i v arizonském Phoenixu? Počet úmrtí v důsledku veder v okrese Maricopa stoupá už dva roky po sobě o 25 % ročně. A města všude si uvědomují, že je třeba zabudovat ochlazování do veřejného prostoru.

ČTĚTE TAKÉ: Ozonová díra je čím dál větší a hlubší, varují experti. Sama se nespraví, OSN se mýlí, tvrdí

Ale kdo by si v době stejného obrovského sucha dokázal představit, že řeky vylijí na Kalifornii tolik vody, že jezero Teleri vstane z mrtvých? „Kdybyste tu stáli posledních pár generací, pozorovali byste západ slunce nad zaprášenými poli bavlny, vojtěšky nebo pistáciových stromů, a teď je to pozemek na pobřeží,“ ukazuje Weir na zaplavenou krajinu.

A jak nás katastrofy nutí měnit představy o tom, jak žít s proměněnou přírodou, každým dnem přibývá také průlomových objevů v oblasti čisté energie. Vědci v národním zážehovém středisku zopakovali svůj úspěch v oblasti jaderné fúze a přiblížili nás ke světu poháněnému lidmi vyrobenými malými hvězdami a krabičkami, které jako palivo používají slanou vodu a nikdy se neroztaví.

„Ještě je třeba udělat mnoho technologických skoků. Ale právě proto je to tak vzrušující,“ říká plazmová fyzička Tammy Maová. Ale i kdyby fúze trvala celé generace, dvě nejlevnější formy energie v historii lidstva jsou již nyní — vítr na mořském pobřeží a slunce. A díky prudkému nárůstu investic do skladování čisté energie doufají startupy, jako je Antora Energy, že budou moci napájet celé továrny pomocí termálních baterií.

„Šestnáct set stupňů Celsia, takže je to vyšší teplota než bod tání oceli, a to se nachází jen pár metrů odtud uvnitř toho regálu,“ popisuje přímo v továrně spoluzakladatel společnosti Antora Energy Andrew Ponec. „Dětem těžko vysvětluji, co je to jaderná fúze, ale tohle je jen horký kámen a krabice,“ reaguje Weir.

Takže rok 2023 nám také připomněl, abychom rozšířili svou představivost, a to nejen o to nejhorší, co se může stát, ale i o to nejlepší. Přechod je nevyhnutelný, dojde k němu, máme nástroje, které potřebujeme, jen je potřebujeme využít,“ uzavírá Ponec.

Tagy: