Zelenskyj oznámil úspěch v Charkovské oblasti. Některá území jsme dobyli zpět, řekl

Volodymyr Zelenskyj

Ruský soud poslal novináře Safronova na 22 let do vězení za vlastizradu

Ukrajinci pokračují v chersonské ofenzivě. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil úspěch v Charkovské oblasti. Některá území jsme dobyli zpět, uvedl. Ruský prezident Vladimir Putin označil kyjevskou vládu za nelegitimní. Ukrajinské ozbrojené síly přiznaly, že stály za srpnovými výbuchy na Krymu.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ve středu ráno pak média i ruské telegramové kanály informovaly o tom, že Ukrajincům se povedlo získat zpět hned několik vesnic severovýchodně od okupovaného Izjumu a obklíčit ruské jednotky v bezmála třicetitisícovém městě Balaklija.

Dalším cílem ukrajinského postupu by mohl být železniční uzel Kupjansk, který leží asi 60 kilometrů severovýchodně od Balakliji. Jde o klíčový bod pro přepravu ruských jednotek na východní frontu.

Ukrajinským silám se v Charkovské oblasti podařilo znovu dobýt některá místa obsazená Ruskem. Ve středečním večerním projevu to podle agentury Reuters oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O protiútoku na východě země informovaly již dříve ukrajinské i ruské neoficiální zdroje. Zelenskyj také poděkoval ukrajinským vojákům za úspěšné údery proti jednotkám Moskvy na jihu Ukrajiny, kde Kyjev zahájil protiofenzivu.

Vladimir Putin označil Zelenského vládu za nelegitimní. „Jde o režim, který se k moci dostal po převratu v roce 2014,“ prohlásil šéf Kremlu na ekonomickém fóru ve Vladivostoku. Podle ruských agentur také odmítl obvinění, že by Moskva porušovala mezinárodní právo. „Rusko aktivitou na Ukrajině o nic nepřišlo, jen posiluje vlastní suverenitu,“ dodal Putin.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.

Ukrajinská společnost Energoatom dříve uvedla, že ze šesti reaktorů je aktuálně v provozu jen jeden. Ukrajinskou síť a samotnou elektrárnu nyní zásobuje elektřinou šestý blok, zatímco pátý blok je odpojený od sobotního večera, protože ostřelování způsobilo rozsáhlé škody na vedení, upřesnila firma.

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily.

Tagy:
Vladimir Putin Londýn jaderná elektrárna Ukrajina Krym Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Mezinárodní agentura pro atomovou energii Energoatom ruská invaze na Ukrajinu