Ukrajinci u Charkova prorazili ruskou obranu do hloubky 50 kilometrů

Ukrajinský voják

CNN hodnotí ukrajinský protiútok

Ukrajincům se daří až bleskový postup v Charkovské oblasti. Kyjev ohlásil, že vojáci pronikli zhruba 50 kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodili dvě desítky obcí. Dále také pokračuje ofenziva v Chersonské oblasti, jižní velitelství ohlásilo značné ztráty Rusů. Estonsko uzavře hranice ruským občanům. Zřejmě se přidá i Polsko, Lotyško a Litva.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ukrajinské síly pronikly až 50 kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily v Charkovské oblasti dvě desítky obcí, uvedl ve čtvrtek generál Oleksij Gromov z ukrajinského generálního štábu. Pod kontrolou ukrajinské vlády se tak vrátilo území o rozloze přesahující 700 čtverečních kilometrů, dodal list Ukrajinska pravda.

O protiútoku na východě země informovaly již dříve ukrajinské i ruské neoficiální zdroje. Prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval ukrajinským vojákům za úspěšné údery proti jednotkám Moskvy na jihu Ukrajiny, kde Kyjev zahájil protiofenzivu. Ukrajinské jižní velitelství oznámilo, že se jeho silám podařilo během středy zlikvidovat přes 100 ruských vojáků a značné množství nepřátelské vojenské techniky.

Estonsko znovu v protiruském odporu přitvrzuje. „Od 19. září uzavřeme své hranice pro ruské občany. Je to důležitá bezpečnostní otázka pro estonský i schengenský prostor. Má to také morální význam – v Evropě není místo pro toho, kdo ospravedlňuje ruskou genocidní válku proti Ukrajině,“ potvrdil na Twitteru estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu.

Estonská premiérka Kaja Kallasová naznačila, že to samé by ve stejný den mělo učinit i Polsko a zbylé dva pobaltské státy. „Dnes spolu s premiéry Lotyšska, Litvy a Polska k této věci učiníme prohlášení,“ slíbila. Zákaz se má dotknout zejména Rusů se schengenskými vízy vydanými v jiných evropských zemích.

Ukrajinci si stěžují, že Západ nechce soudit Putina. Západní spojenci se totiž zdráhají podepsat pod ustanovení speciálního trestního tribunálu, který by mohl soudit Vladimira Putina a další politiky, jenž jsou za agresi na Ukrajině zodpovědní. Webu The Guardian to řekl zástupce ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Smyrnov. Pro tribunál se vyslovily údajně jen pobaltské státy a Polsko, Česko návrh analyzuje, sdělil webu Novinky.cz ministr zahraničí Jan Lipavský.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Krym Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast Charkovská oblast Mezinárodní agentura pro atomovou energii