Expert: Kadyrov je strašák, Rusům se z něj podlamují kolena. Dovolenou chtěl kvůli Ukrajině

Pětačtyřicetiletý Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou už od roku 2007.

Prohlášení čečenského vůdce Ramzana Kadyrova přímo souvisí s neúspěchem ruské agrese na Ukrajině. V rozhovoru pro agenturu Unian to uvedl nezávislý vojenský analytik Oleg Ždanov. Kadyrov podle něj hledá způsoby, jak ustoupit a zároveň si udržet ochranu Kremlu.

„Kadyrov zřejmě hledá možnosti, jak ustoupit. Buď přimknout ještě blíže ke kremelským zdem a najít tam pro sebe ochranu, nebo úplně opustit Rusko a strávit, jak sám říká, zbytek života ve výslužbě,“ uvedl pro Unian Ždanov.

Je přesvědčen, že prohlášení Kadyrova přímo souvisí s neúspěchy ruské „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. „Kadyrov není hloupý člověk, byl polním velitelem a bojoval s ruskými jednotkami. Zná jejich stav i možnosti. Kadyrov velmi dobře chápe situaci, v níž se ruské ozbrojené síly na Ukrajině ocitly,“ pokračoval ukrajinský analytik.

Kadyrov v sobotu mnohé překvapil, když na sociální síti Telegram zveřejnil video, ve kterém oznámil, že si „zaslouží od své funkce pauzu na dobu neurčitou“. Jeho oznámení vyvolalo debatu, zda skutečně zvažuje odstoupení, nebo se jen snaží domoci laskavosti z Kremlu. „Jsem ohledně toho skeptický. Podobné věci říkal už v minulosti,” uvedl Ivan Klyszcz, odborník na Kavkaz z Institutu politických studií v Estonsku.

Kadyrov je pro Rusy strašákem

Krátce po zveřejnění příspěvku se na internetu začaly objevovat spekulace o tom, že Kadyrov může být z čela Čečenska přesunut na nejvyšší post v ruské národní gardě. „Zdroj blízký prezidentské administrativě uvedl, že se o takovém přesunu uvažuje,“ informoval web Meduza.

Ždanov označil takové zprávy za „hypotetické a mimo realitu“. „Je pro ně strašákem. Když před obyčejným Rusem padne zmínka o Kadyrovovi, podlomí se mu kolena. Udělali z něj děsivé memento, kterým straší celou federaci. Názor, že by měl Kadyrov nahradit Zolotova (velitel ruské národní gardy, pozn. red.), je úplně mimo realitu,“ míní vojenský analytik.

Kadyrov své prohlášení o několik dní později odvolal se slovy, že „nemá právo jen tak odejít“. „Lid mi svěřil vedení regionu. Je mou svatou povinností tuto důvěru naplnit. Rozhovory o dovolené nechám na jindy,“ napsal na sociální síti. Kadyrov tak učinil poté, co Putinův mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že Kreml počítá s tím, že zůstane v čele Čečenska.

Tagy: