Žena mrtvého Trumpova voliče odmítla hovor s Bidenem. Muž by to nechtěl, řekla

Prezident USA Joe Biden

Útok na Donalda Trumpa otřásl světem. Exprezidenta lehce zranili

Americký exprezident Donald Trump se poprvé od sobotního pokusu o atentát ukázal na veřejnosti, když přišel na sjezd Republikánské strany. Od delegátů sklidil ovace vestoje. Ucho, které zasáhla kulka atentátníka, měl obvázané. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) útok vyšetřuje jako pokus o atentát a možný domácí terorismus. Útočníkem měl být dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, uvedl FBI. Střelec a jeden z účastníků akce jsou po smrti. Vdova po Trumpově podporovateli odmítla telefonický hovor s prezidentem Bidenem, informuje New York Post.

Trump se poprvé od sobotního pokusu o atentát objevil na veřejnosti. Před delegáty sjezdu své Republikánské strany v pondělí místního času předstoupil s obvazem kolem pravého ucha, které zasáhl střelec na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Přítomní ho odměnili ovacemi vestoje.

ČTĚTE TAKÉ: Trump dorazil na sjezd republikánů. Po pokusu o atentát upravil projev, chce spojit svět

Když Trump vkročil do haly v Milwaukee, kde se sjezd koná, přítomní skandovali „Bojuj! Bojuj! Bojuj!“ a zatínali ruce v pěsti – jako připomínku Trumpova gesta bezprostředně po atentátu. Exprezident vypadal dojatě, když stál v lóži s některými ze svých dětí, senátorem J. D. Vancem, který bude kandidovat po Trumpově boku jako jeho viceprezident, a dalšími předními osobnostmi strany.

„Neměl jsem tu být, měl jsem být mrtvý,“ řekl Trump v pondělním rozhovoru pro New York Post. „Díky štěstí nebo díky Bohu, mnoho lidí říká, že díky Bohu, jsem stále tady,“ dodal. Pravé ucho měl Trump při rozhovoru obvázané. Střela mu měla utrhnout špičku ucha. Jeho tým trval na tom, že exprezidenta novináři nesmí fotit. „Lékař v nemocnici řekl, že něco takového nikdy neviděl, nazval to zázrakem,“ uvedl Trump. Exprezident také ocenil telefonát od Bidena, který označil za „fajn“ a „velmi hezký“.

Následkem střelby zemřel i jeden z přítomných diváků, uvedl okresní prokurátor pro AP. Jeho manželka v úterý odmítla po telefonu hovořit s prezidentem Bidenem. „Nechtěla jsem s ním mluvit. Můj manžel byl oddaný republikán a nechtěl by, abych s ním mluvila,“ řekla Helen Comperatoreová pro New York Post. Další dva účastníci mítinku utrpěli těžká zranění. Pachatel střílel z vyvýšeného místa mimo samotné dějiště akce.

Vyšetřování převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), motiv střelce se dosud nepodařilo zjistit. Událost šetří orgány jako pokus o atentát. Detektivové později vyšetřování rozšířili a událost prověřují i jako možný domácí terorismus. Střelec byl identifikován jako dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Ve svém autě měl mít výbušniny, ty se měly najít i v místě jeho bydliště.

Na sociálních sítích se šíří video, na kterém je vidět, jak lidé několik minut před střelbou hlásí, že na nedaleké střeše je útočník. „Podívej. Ano, je tam, na střeše, podívej,“ říká muž, který útočníka natočil a ukazuje na něj prstem. Na videu je také vidět, že pod střechou je několik policistů.

Tagy: