Je definitivně rozhodnuto. První kolo voleb vyhrál Pavel těsně před Babišem

Exkluzivní predikce agentury STEM pro CNN Prima NEWS se potvrdily. Na poslední chvíli se změnilo pořadí kandidátů, kteří postupují do druhého kola prezidentské volby. O několik tisíc hlasů vyhrál Petr Pavel se ziskem 35,40 procent, druhý skončil Andrej Babiš se 34,99 procenty hlasů. Hlasovalo 68,24 procent voličů. Nepostupují třetí Danuše Nerudová, čtvrtý Pavel Fischer, pátý Jaroslav Bašta ani zbytek kandidátů.

CNN Prima NEWS jako první zveřejnila jména dvou postupujících kandidátů do druhého kola už necelou hodinu po uzavření volebních místností, a to díky predikcím agentury STEM. Upřesněné projekce pak s předstihem předpověděly i to, že vítězem prvního kola se nakonec stane Petr Pavel, přestože při oficiálním sčítání se misky vah převážily až těsně před koncem.

Účast byla větší než před pěti lety, vyšplhala se přes 68 %. Členové volebních komisí a zástupci úřadů během pátku při volbách nezaznamenali žádné zásadní komplikace. Nešťastná událost se stala v jedné z volebních místností v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Senior narozený v roce 1946 zašel za plentu, aby si připravil volební lístek, a po vložení svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo.

Ruský útok pak přerušil hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě v Kyjevě. „Volební komise je v místním krytu, všichni jsou v pořádku,“ řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík. Podle agenturních informací směřoval ruský útok proti kyjevské infrastruktuře. Ministerstvo zahraničí krátce po 10. hodině uvedlo, že byl letecký poplach v Kyjevě ukončen a volby opět pokračují.

Tagy: