Poslanci o Fialově podílu v záložně jednat nebudou. Neschválili program

Členové vlády Petra Fialy (ODS)

Poslance ve čtvrtek jednali kvůli majetkovému podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). O svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny požádalo hnutí ANO. Premiér chybu vysvětlil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. O co se v případě jedná?

O čem kauza je

  • Ministerský předseda Petr Fiala v minulosti nezapsal podíl v záložně do majetkového oznámení. Upozornily na to Seznam Zprávy, přičemž premiérovi může hrozit až padesátitisícová pokuta. Premiér měl 950 tisíc uložených v záložně od června 2015 do listopadu 2020.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti přiloží pod vládní kotel. Když se má řešit euro, nasvítí i porušení dohod ODS a lidovci

  • Seznam Zprávy chybu v premiérových dokumentech zjistily při prověřování podezřelých finančních operací v PDZ. Později server přinesl informace o pochybnostech kolem pověsti záložny i o tom, že Fialův tým o nich byl informován. Záložna se proti nařčením ohradila.
  • Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle dřívějších vyjádření Fialy vyplynulo, že potenciální pokuta je možná již promlčená.
  • Pokud se to potvrdí, premiér je rozhodnut věnovat 50 000 korun na charitativní projekty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Premiér Petr Fiala vysvětluje svůj majetkový podíl v záložně

Co na to říká Fiala

  • Premiér chybu vysvětlil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

  • Předseda hnutí ANO Andrej Babiš premiéra vyzval, aby zveřejnil své majetkové poměry z roku 2011 a daňové přiznání ze stejného roku, předtím než se stal ministrem školství v roce 2012, a každoroční daňová přiznání podával.
  • Fiala opakovaně uvedl, že 20 let působí ve vrcholných veřejných funkcích, s nimiž je spojena mzda, často přímo stanovená zákonem. V letech 2017 až 2020 měl jako ústavní činitel příjem téměř devět milionů korun.
  • Na síti X  zveřejnil, že vlastní společně s manželkou několik bytů. Mimo jiné jeden zdědil, do koupě jednoho vložili úspory a na nákup dalšího v roce 2023 si z větší části vzali hypotéku. Vlastní také chalupu a garáž. Dodal, že každý si může dohledat, že jeho příjmy naprosto odpovídají výdajům.

Jednání Sněmovny

  • Jediný bod čtvrtečního návrhu programu nese název „Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz“.
  • Fiala své vysvětlení pokládá za dostatečné a svolání mimořádné schůze označil za ukázku programové vyprázdněnosti ANO. Poukázal na to, že novinářům ukázal příslušné bankovní výpisy. ANO podle něj nemá žádná témata, a proto dělá případ z něčeho, co nic není.
  • Podle hnutí ANO však důvod ke svolání je. „Pan premiér a celá ODS dostanou prostor vysvětlit, co se vlastně stalo, a Petr Fiala zároveň bude moci zveřejnit daňová přiznání před vstupem do politiky, jak to udělal předchozí premiér Andrej Babiš,“ řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Tagy:
Andrej Babiš ODS Petr Fiala ANO 2011 poslanecká sněmovna daňové přiznání Podnikatelská Družstevní Záložna