Piráti přiloží pod vládní kotel. Když se má řešit euro, nasvítí i porušení dohod ODS a lidovci

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, 3. května 2022, Praha. Zleva předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Spory uvnitř vládní koalice

Piráti chtějí v dohodovacím řízení řešit i porušování koaliční dohody ze strany ODS a lidovců. V úterý to řekl předseda jejich poslanců Jakub Michálek. Zároveň s tím širší jednání podpořila také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Premiér Petr Fiala (ODS) dohodovací řízení původně svolal kvůli jmenování ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro euro, ke kterému přistoupil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Předseda pirátského poslaneckého klubu Michálek řekl, že jeho strana na jednání upozorní na dlouhodobé nedodržování koaliční smlouvy ze strany ODS. „Dluží nám nominace v oblasti dopravy, kdy nemáme dnes našeho zástupce, který by kontroloval například hospodaření s miliardami ve Státním fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl. Lidovci pak podle něj v rozporu s koaliční dohodou hlasovali o pozměňovacím návrhu ohledně bioplynu. „Domnívám se, že jednání bude věcné a nalezneme rozumné řešení,“ dodal Michálek.

ČTĚTE TAKÉ: Podraz Starostů, hřímá Topolánek a volá po rekonstrukci vlády. Zmínil, koho vyhodit prvního

Ke jmenování nového zmocněnce se již v pondělí negativně vyjádřili právě zástupci ODS a KDU-ČSL, na jejichž počínání v koalici chce nyní Michálek upozornit. Například europoslanec Tomáš Zdechovský uvedl, že nejde ani tak o Petra Zahradníka, kterého osobně považuje za odborníka, ale o to, že jde o další „faul“ ze strany hnutí STAN. „Vláda by se o takovém kroku neměla dozvídat z tweetů jednoho z ministrů,“ napsal na sociální síti X Zdechovský. Následně si obdobnou kritiku na sociální síti neodpustil ani poslanec ODS Jan Skopeček: „Nejde o euro jako takové. Jde o předvádění svalů v koalici a testování, kam až může STAN vůči premiérovi a ODS zajít. K věci samotné – představa, že svobodná a vyvážená diskuze o jakémkoliv tématu vyžaduje státního úředníka, je pro mě jako svobodomyslného člověka děsivá.“

Pekarová varovala před „slovenskou cestou“ a populisty

Rovněž předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová nechce na dohodovacím řízení vládních stran projednat jen aktuální otázku jmenování zmocněnce pro přijetí eura, ale fungování koalice celkově. Na tiskové konferenci ve Sněmovně v úterý opětovně varovala před „slovenskou cestou“, kdy by hádky v koalici mohly vést k problémům vlády a poté úspěchu populistů.

Veřejně nechtěla Pekarová Adamová říct, jaký by podle ní měl být výsledek dohodovacího řízení. „Preferuji jednání tváří v tvář, je potřeba vrátit se k základům fungování koalice,“ dodala. Nechtěla odhadovat, jak se jednání bude vyvíjet a zda skončí po jediné schůzce. Neodpověděla ani na to, zda by výsledkem mohl být konec Zahradníka, případně Dvořáka.

TOP 09 je podobně jako další strany koalice pro jmenování vládního koordinátora pro euro, zdůraznila Pekarová Adamová. Proti je ODS. „Je to opravdová cesta, jak vést diskusi,“ dodala šéfka Sněmovny. Kritizovala to, že Dvořák zvolil postup, kdy kolegy z koalice neinformoval alespoň v „důstojném předstihu“. Každý má právo jmenovat si poradce, Dvořákem vytvořená pozice však může mást veřejnost a nakonec být kontraproduktivní, míní.

Dosud první dohodovací řízení zahájí pětikoalice vedená Petrem Fialou (ODS) v úterý odpoledne ve Sněmovně. Svolal ho premiér Petr Fiala (ODS). Dvořák ke kroku jmenovat svého zmocněnce pro přijetí eura, ekonoma Petra Zahradníka, přistoupil s odůvodněním, že kvůli chybějící shodě v koalici není obsazen post vládního národního koordinátora pro přijetí eura.

Hlavní agendou nového zmocněnce má být podle Dvořáka zapojení do expertní diskuse o plnění takzvaných maastrichtských kritérií a budoucím přijetí společné evropské měny, monitoring a analýza ekonomické stránky vstupu do eurozóny. Spolupracovat bude Zahradník také na připomínkování materiálů mířících do vlády.

Dohodovací jednání se vede na úrovni K15, která se skládá z předsedů a dvou dalších zástupců každé strany. Smírčí jednání je vyhrazené koaliční radě, kterou tvoří předsedové a místopředsedové stran, předsedové parlamentních klubů a hlavní manažer či generální sekretář.

Tagy: