Děti s úzkostmi není kde léčit. Postcovid ochromil opařanskou psychiatrii, hrozí jí konec

Dětské psychiatrické nemocnice čelí kvůli postcovidovému syndromu náporu nových pacientů. Jenže lékařů ubývá a následkem toho hrozí zavření největší dětské psychiatrické nemocnici v Česku – v Opařanech na Táborsku.

Téměř celý školní rok děti seděly u svých počítačů a učily se z domova. Bohužel to přineslo celou řadu problémů. „V současné době evidujeme vysoký nárůst pacientů s úzkostmi, se sociálními fobiemi, depresemi, psychotickými stavy a poruchami příjmů potravy. Objevuje se také sebepoškozování a pokusy o sebevraždu,“ řekla mluvčí Dětské psychiatrické nemocnice Opařany Jana Sosna Voňavková.

Pro všechny tyto případy je opařanská nemocnice hlavní volba. Lidé se sem sjíždějí z celé republiky. Je největší svého druhu v zemi. Léčí se zde děti s těmi nejvážnějšími případy onemocnění. „Když už si rodiče nevědí rady, pomůžou tady. Ocenění by si zasloužili doktoři, co se zde o děti starají,“ řekla maminka jednoho z klientů.

Chybí kvalifikovaní lékaři

Jenže právě této nemocnici hrozí, že se bude muset kvůli nedostatku personálu uzavřít. „Jsme limitováni počtem lékařů, který tato situace vyžaduje. Čelíme akutnímu nedostatku kvalifikovaných lékařů,“ vysvětlila Sosna Voňavková.

Problém již začal řešit provozovatel nemocnice – ministerstvo zdravotnictví. Na pondělní schůzku k sobě přizvalo ředitelku ústavu Ivu Hodkovou nebo jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS). „Paní ředitelce jsem jasně řekl, že provoz musí být zachován,“ nastínil obsah jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Osud nemocnice zatím není jasný

Jeho plán je rozmístit nepřijaté pacienty do jiných nemocnic v Jihočeském kraji. Podle hejtmana Kuby by pro ně prostory zajistit šly, horší je to ale s personálem. „V kraji v této chvíli nejsou lékaři, kteří mají atestaci v dětském lékařství psychiatrickém. Musí to zajistit ministerstvo. To jsou zatím závěry, s kterými jsme se ze schůzky rozešli,“ uvedl Kuba.

Zatím není zcela jasné, zda nemocnice svou činnost zcela ukončí, nebo se nakonec podaří ministerstvu zdravotnictví problém vyřešit. Další schůzka zabývající se osudem nemocnice je plánovaná zhruba za měsíc.

Tagy:
nemocnice lékař úzkost Adam Vojtěch lékaři ODS pacienti pacient Jihočeský kraj Martin Kuba děti Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 psychiatr nedostatek zdravotníků dětská psychiatrie Opařany Ministerstvo zdravotnictví České republiky okres Tábor Dětská psychiatrická nemocnice Opařany