Operátoři začali rozesílat SMS na propagaci eRoušky. Vyslyšeli výzvu vlády

Tuzemští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone začali v úterý odpoledne rozesílat všem svým zákazníkům s chytrými telefony prosbu ministerstva zdravotnictví o instalaci aplikace eRouška. Potvrdili to pro CNN Prima NEWS. Vyslyšeli tak pondělní výzvu vlády.

Na operátory se v pondělí obrátila hlavní hygienička Jarmila Rážová, zda by nemohli SMS s informací o možnosti stažení eRoušky rozeslat klientům. „Se všemi našimi členy jsme se obratem domluvili, že tuto iniciativu v rámci vyhlášeného nouzového stavu podpoříme. Současně věříme, že instalace eRoušky může pomoci zbrzdit šíření pandemie,“ řekl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Informaci potvrdili i samotní operátoři. „Vyslyšíme výzvu ohledně propagace aplikace eRouška. V této chvíli ladíme s ministerstvem zdravotnictví text zprávy k rozeslání,“ uvedl za Vodafone pro CNN Prima NEWS Ondřej Luštinec. Stejnou informaci potvrdilo také O2.

SMS u T-Mobilu a Vodafonu má obsahovat text zhruba v tomto znění: „Sdeleni MZCR: Prosime nainstalujte si na svuj chytry telefon aplikaci eRouska. Jak funguje a link na instalaci najdete zde www.erouska.cz. Aplikace Vas muze upozornit na setkani s COVID nakazenym. Dekuji. Jarmila Razova, hlavni hygienicka CR.“

Klienti O2 pak dostanou tuto výzvu: „Sdeleni MZCR: Prosime nainstalujte si na vas chytry telefon aplikaci eRouska ZDE: (link) Aplikace nezna Vasi identitu ani polohu, ale může upozornit na setkani s COVID nakazenym. Dekuji. Jarmila Razova, hlavni hygienicka CR.“

Ministerstvo zdravotnictví v polovině září představilo novou verzi aplikace. Na rozdíl od té první už nepomáhá s trasováním kontaktů, ale slouží k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Aplikace běží na pozadí a sbírá přes bluetooth anonymně kontakty na další mobily, se kterými se uživatel setkal. V případě, že někomu vyjde test pozitivní, jeho mobil opět anonymně rozešle varování všem kontaktům, které mohl v minulosti nakazit.

Pro správné fungování aplikace eRouška je potřeba aby uživatelé měli ve svém chytrém telefonu aktualizovaný operační systém verze minimálně Android 6 (Google) nebo iOS 13.5 (Apple).

Tagy: