Opozice zpochybnila užití zbraní NATO v Rusku. Aby se chudáček Putin nezlobil, nechápal Benda

Poslanci Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a Marek Benda (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dne 30. května 2024

360° (151)

O tom, zda mohou zbraně dodané Západem zasáhnout Rusko, by se mělo dohodnout NATO jako celek, prohlásila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Reagovala tím na krok USA, které Ukrajině povolily nasazení jimi dodaných zbraní v Rusku k obraně Charkova. Podle poslance Radka Kotena (SPD) to povede k eskalaci konfliktu. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda uvedl, že podle něj opozice nechápe, v jaké situaci se Ukrajina nachází.

.

Ukrajina se podle Pokorné Jermanové musí bránit, ale zdůraznila, že používá prostředky, které jí poskytuje Severoatlantická aliance. „A jestliže jim poskytuje NATO jako celek zbraně, tak by o tom NATO jako celek mělo rozhodnout, jak se s nimi bude nakládat,“ sdělila poslankyně ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Biden rozvázal ruce ukrajinské obraně. Kyjev může využít americké zbraně k útoku na Rusko

Narážela tím na to, že americký prezident Joe Biden ve čtvrtek rozhodl, že Ukrajinci mohou používat Spojenými státy dodané zbraně v Rusku. Jde mu zejména o to, aby se obráncům podařilo udržet Charkov, na který se v posledních týdnech zaměřila ruská ofenzíva.

„Nepovažuji to za správné, protože v těchto věcech je potřeba domýšlet všechny věci úplně do detailu,“ dodala Pokorná Jermanová. Podle ní je třeba si uvědomit, že Severoatlantická aliance je pouze obranný pakt.

Z rozhodnutí amerického prezidenta nebyl nadšený ani Koten. „Obávám se, že to povede k jediné věci, a to k další eskalaci napětí, ovšem tentokrát přímo mezi Ruskem a zeměmi NATO,“ míní poslanec SPD.

Na vyjádření opozičních zákonodárců nesouhlasně reagoval šéf poslanců ODS Benda. „Většinu výzbroje Ukrajině nedodává NATO, ale jednotlivé členské státy Severoatlantické aliance,“ zdůraznil Benda. Opozice podle něj navíc nechápe, v jaké situaci se nyní obránci nacházejí.

„Ukrajina se brání, a to poměrně zoufale a vy předvádíte mravokárné řízení ve stylu: ‚Nesmíte jim trefit vlak, nesmíte jim trefit rafinérii.‘ Jako proto, aby se náhodou chudáček Putin nezlobil? Buď pomáhejme Ukrajině, anebo řekněme, že nás to nezajímá a že jsme připraveni, aby ruská armáda stála na slovenských hranicích,“ dodal Benda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ruská ofenziva? Kyjev může mít problém, řekl Šedivý a chválil českou muniční iniciativu

Tagy: