Opravář počítačů zardousil v Bílině expřítelkyni. Za vraždu si odsedí 10 let vězení

Na deset let do vězení poslal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem 47letého Karla Dobrovanského. Podle rozsudku loni v září v rodinném domě v Bílině na Teplicku zavraždil svou 58letou expřítelkyni. U soudu se muž přiznal, za vraždou prý stál rozchod.

„Fyzicky poškozenou napadl, a to nejméně úderem pěstí, loktem, hranou ruky, případně pevným předmětem na krajinu pravého oka a intenzivním stisknutím krku poškozené zpředu předloktím ruky,“ popsal v obžalobě čin státní zástupce Vladimír Jan. Žena zemřela v důsledku udušení.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální vražda dvou žen na Aljašce: Sadista mučení točil na video. Všichni musí umřít, hlásal

Když Dobrovanského policie zadržela, musel podstoupit psychiatrickou léčbu. Nebylo totiž jisté, zda netrpí duševní poruchou a nevraždil tak v nepříčetnosti. V tom případě by policie jeho trestní stíhání musela zastavit. Po zhruba měsíci se ale ukázalo, že je muž zdravý.

„Ze znaleckých posudků vyplynulo, že pan obžalovaný byl v době spáchání toho trestného činu za své jednání plně odpovědný,“ uvedl státní zástupce. Původně mu za vraždu hrozilo až 18 let vězení, před soudem ale prohlásil vinu. „Cítím se být vinen. Celá věc je mi líto a moc mě to mrzí,“ řekl Dobrovanský.

Motivem vraždy měly být vztahové problémy mezi ním a ženou. „Z jeho strany se jednalo o ojedinělé vybočení z jinak řádného způsobu života, zaviněné pravděpodobně vleklým porozchodovým konfliktem mezi ním a poškozenou,“ podotkla v odůvodnění rozsudku soudkyně Kamila Krejcarová.

Po Dobrovanském chtěla příbuzná zavražděné ženy zaplatit odškodné ve výši milionu korun. To ale nakonec soud snížil na 300 tisíc korun vzhledem k tomu, že Dobrovanský žádný majetek nemá. „Pan obžalovaný je fakticky bezdomovcem, žije z dávek úřadu práce, má trvalé bydliště hlášené na magistrátu,“ doplnila Krejcarová. Rozsudek je pravomocný a odsouzený zamíří z vazby do věznice s ostrahou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fatální omyl otřásá americkou justicí. Po 43 letech propustili neprávem odsouzenou ženu

Tagy:
vražda vězení soud státní zástupce věznice Bílina napadení soudní proces trestná činnost Úřad práce České republiky okres Teplice rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost