Poslední snímek Alžběty II. vznikl dva dny před smrtí. Opřená o hůlku měla úsměv na rtech

Nejdéle vládnoucí panovnice ve Velké Británii si vždy udržovala úsměv na rtech a ani poslední snímky Alžběty II. nejsou výjimkou. Fotografie byly pořízeny 6. září ve skotském Balmoralu, kde jmenovala novou premiérkou země Liz Trussovou. Ačkoliv se opírala o hůlku a její zdravotní stav se horšil, nedala na sobě nic znát.

V 96 letech zemřela nejdéle vládnoucí panovnice v zemi – Alžběta II. V čele Velké Británie stála déle než 70 let a veřejnost ji milovala. Navždy si ji bude pamatovat jako ženu, která svůj život zasvětila službě monarchii. Byla známá svým vtipem i laskavým úsměvem.

Právě s ním byla zachycena na posledních fotografiích před svým skonem. Snímky byly pořízeny 6. září, tedy jen dva dny před královninou smrtí. Alžběta II. se nacházela na skotském zámku Balmoral, kde nakonec obklopena nejbližšími zemřela.

Nečekaný krok

Právě tam – pro mnohé nečekaně – jmenovala premiérkou Velké Británie Liz Trussovou; jindy se jmenování konalo v Buckinghamském paláci. Jednalo se o její poslední panovnický úkon před smrtí. Stejně tak ve skotském Balmoralu přijala odcházejícího premiéra Borise Johnsona.

Poslední fotografie ji zachycují tak, jak si ji bude veřejnost pamatovat – s úsměvem na rtech. Ačkoliv ji provázely zdravotní komplikace a opírala se o hůlku, kterou v posledních letech používala, nedala na sobě nic znát.

Život britské královny Alžběty II. se stal symbolem 20. století. V čele Británie překonala řadu historických milníků a nejen ve své zemi ztělesňovala stabilitu a smysl pro povinnost. Alžběta II. vládla déle než 70 let, po jejím skonu se britského trůnu ujímá princ Charles, její prvorozený syn.

Tagy: