Matka nemocného synka po porodu opustila. Navštěvovala ho dobrovolnice, ale dostala zákaz

Jedenáctiměsíční chlapeček

Jedenáctiměsíční chlapec z Děčínska leží od narození po nemocnicích

Jedenáctiměsíční chlapec z Děčínska leží se zdravotními problémy už v několikáté nemocnici. Jeho matka ho hned po porodu opustila. Společnost nemocnému dítěti tak začala dělat dobrovolnice Petra Jirglová z Prahy, té však lékaři návštěvy nedávno zakázali.

Když se Petra Jirglová vydala za svou hospitalizovanou kamarádkou do motolské nemocnice, všimla si osamělého, nemocného chlapce. Spojila se s jeho babičkou a začala dítě navštěvovat. „Dělala jsem mu společnost, hladila jsem ho, četla jsem mu knížky, zpívala písničky, chovala jsem ho,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. Dítě, o jehož zdravotním stavu nejsou zveřejňovány podrobnosti, se několikrát přesouvalo z jedné nemocnice do druhé. Jirglová za ním jezdila například i do ústecké Masarykovy nemocnice.

„Ten přístup ke mně byl velmi rozdílný, necítila jsem se tam vítaná.“ svěřila Jirglová své pocity. Momentálně chlapec leží v nemocnici v Děčíně, kam už ji nepustili. Důvod? Matka dítěte, která ho měla opustit, prý stále nebyla zbavená rodičovských práv.

„Jen jsem chtěla vědět, jak se má i v dalších nemocnicích. V Děčíně sestra prohlásila, že nemá čas na to, aby se dítěti věnovala jinak než po zdravotní stránce,“ prohlásila Jirglová.

„Nemáme žádné zmocnění k tomu, abychom podávali o tomto malém pacientovi jakékoli informace, je to i na přání rodičů. Urážlivé výroky paní Jirglové komentovat rozhodně nebudeme,“ reagovala mluvčí Krajské zdravotní nemocnice Ústí a Děčín.

„Nemocnice měla paní Jirglové, která s chlapečkem již navázala vztah a byla ochotna za ním docházet a pomoct mu tak snížit útrapy spojené s dlouhodobou hospitalizací, návštěvy povolit,“ řekla předsedkyně vládního Výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková. Sociálka v Děčíně prý celý případ sleduje od začátku.

Dle mluvčího Magistrátu města Děčín Luďka Stínila již situace vypadala nadějně, že by si rodina dítě mohla vzít po propuštění z nemocnice zpátky k sobě. Nicméně to dopadlo tak, že tato varianta padla. Od října tak osamělému chlapci hledá krajský úřad pěstouny.

„Oslovili jsme všechny kraje, jestli mají volné pěstouny, protože v našem kraji žádný volný pěstoun, který by byl schopný zajistit specifickou péči o toto dítě, není,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdaléna Fraňková.

Petra Jirglová má sama rok a půl starého syna a o jeho výchově informuje na sociálních sítích. Dle jejích slov by již péči chlapce vyžadujícího náročnou péči nezvládla. Nicméně má v plánu být součástí jeho života a podílet se na jeho vývoji, pokud jí to bude dovoleno. Jestliže se pěstouni nenajdou, mohl by chlapec skončit v kojeneckém ústavu.

Tagy: